İçindekiler
- Jamie Dimon ve Goldman Sachs’tan Enflasyon ve Borsa Uyarısı
- Jamie Dimon enflasyon hakkında ne uyarısı yaptı?
- Orta Doğu ve İran gerilimi enflasyonu nasıl etkileyebilir?
- Goldman Sachs, S&P 500 ve ABD borsaları için ne uyarısı yaptı?
- Mart ayında S&P 500 için tarihsel mevsimsellik nasıldır?
- Jamie Dimon’a göre piyasalarda aşırı iyimserlik var mı?
- JPMorgan’ın uzun vadeli stratejisi: 1,5 trilyon dolarlık yatırım taahhüdü
- Jamie Dimon ve Goldman Sachs uyarılarının karşılaştırması
- Çekince
Jamie Dimon enflasyonu “partideki kokarca” diye uyarıyor, Goldman Sachs S&P 500’de acı verici bir düzeltme bekliyor. Detaylı analizi okuyun.
Jamie Dimon ve Goldman Sachs’tan Enflasyon ve Borsa Uyarısı
JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ve Goldman Sachs, 2026 için hem enflasyon hem de borsa cephesinde eş zamanlı uyarılar yapıyor. Dimon, Orta Doğu gerilimi ve petrol fiyatları nedeniyle enflasyonun “partideki kokarca” gibi piyasa coşkusunu bozabilecek beklenmedik bir risk olduğunu söylerken, Goldman Sachs S&P 500’de kalıcı bir yükselişten önce “acı verici” bir düşüş ve düzeltme yaşanabileceğini belirtiyor.
Jamie Dimon enflasyon hakkında ne uyarısı yaptı?
Jamie Dimon, ABD ekonomisi için enflasyon riskinin piyasanın düşündüğünden daha yüksek olduğunu vurguluyor. Dimon’a göre Orta Doğu’daki çatışmalar ve petrol fiyatlarındaki artış, enflasyonu “partideki kokarca” gibi mevcut piyasa coşkusunu bozabilecek beklenmedik bir sürprize dönüştürebilir. Çatışmaların uzaması halinde, özellikle benzin fiyatları üzerinden daha kalıcı ve rahatsız edici bir enflasyon baskısı oluşmasından endişe ediyor.
Dimon, CNBC’ye verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:
- “İnsanların düşündüğünden daha fazla enflasyon riski var ve eğer bu gerçekleşirse partideki bir kokarca gibi olabilir.”
- “Bu durum şu anda benzin fiyatlarını bir miktar artıracaktır. Eğer uzun sürmezse büyük bir enflasyonist etki yaratmaz. Ancak uzun süre devam ederse tablo farklı olur.”
Son açıklanan ABD verileri, Ocak ayında TÜFE’nin yalnızca %0,2 arttığını ve yılın başında enflasyonun görece ılımlı seyrettiğini gösteriyordu. Ancak jeopolitik gelişmeler bu tabloyu hızla tersine çevirebilecek potansiyele sahip.
Orta Doğu ve İran gerilimi enflasyonu nasıl etkileyebilir?
Orta Doğu’daki çatışmalar, özellikle İran’a yönelik saldırılar, petrol arzına dair endişeleri artırarak fiyatları yukarı çekiyor. Yükselen petrol fiyatları, benzin ve enerji maliyetleri üzerinden doğrudan tüketici fiyatlarına ve şirket maliyetlerine yansıyabiliyor. Bu da ABD’de ve küresel ölçekte enflasyonun yeniden hızlanmasına neden olabilir.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik bombardımanın haftalar sürebileceği uyarısı, bu riskin geçici değil, daha kalıcı olabileceğine işaret ediyor. Hafta sonu düzenlenen saldırılarda İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve üst düzey isimlerin hayatını kaybettiği yönündeki haberler, jeopolitik belirsizliği daha da artırıyor.
Dimon, çatışmanın süresine özellikle dikkat çekiyor:
- Kısa süreli bir gerilimde enerji maliyetlerindeki artış sınırlı kalabilir.
- Uzayan ve derinleşen bir çatışma senaryosunda ise petrol yüksek seviyelere yerleşerek enflasyonu kalıcı biçimde yukarı itebilir.
Goldman Sachs, S&P 500 ve ABD borsaları için ne uyarısı yaptı?
Goldman Sachs hisse senedi masası, ABD borsalarında özellikle S&P 500 için kısa vadede aşağı yönlü risklerin arttığını belirtiyor. Bankaya göre kırılgan piyasa güveni ve yükselen volatilite, endeksin son yükseliş denemesinin başarısız olmasından sonra S&P 500’ü savunmasız bırakmış durumda.
Gail Hafif ve Brian Garrett’ın da yer aldığı Goldman Sachs ekibi, müşterilerine gönderdiği notta şunları vurguladı:
- “Bundan sonra tek yol aşağıya doğru.”
- S&P 500’ün 7.000 seviyesi civarındaki son aşma girişimi başarısız oldu.
- Kalıcı bir yükseliş trendi başlamadan önce daha derin bir düzeltme ve “acı verici” bir dönem yaşanabilir.
Goldman Sachs’a göre, makroekonomik ortam genel hatlarıyla hâlâ destekleyici görünse bile:
- Jeopolitik gerilimler,
- Emtia fiyatlarındaki (özellikle petrol) sert dalgalanmalar,
hisse senetlerinin bu desteği tam anlamıyla fiyatlamasını zorlaştırıyor ve risk iştahını törpülüyor.
Mart ayında S&P 500 için tarihsel mevsimsellik nasıldır?
Mart ayı, 1928’den bu yana bakıldığında S&P 500 için tarihsel olarak en zayıf dördüncü ay konumunda. Mevsimsellik verileri, ayın ilk ve ikinci yarısında farklı bir performans desenine işaret ediyor:
- 1–14 Mart döneminde ortalama getiri: yaklaşık +0,30 puan
- 15–31 Mart döneminde iki haftalık ortalama getiri: yaklaşık +0,80 puan
Goldman Sachs, bu nedenle mart ayının ilk yarısında dalgalanmanın ve zaman zaman sert geri çekilmelerin daha olası olduğunu, ikinci yarısında ise tarihsel olarak bir miktar toparlanma eğilimi görüldüğünü belirtiyor. Ancak mevcut jeopolitik ve enflasyon koşullarında bu tarihsel mevsimselliğin tek başına güvenli bir rehber olmayabileceği de vurgulanıyor.
Jamie Dimon’a göre piyasalarda aşırı iyimserlik var mı?
Dimon’a göre, mevcut veri seti ve risk ortamı düşünüldüğünde piyasalarda “olması gerekenden daha fazla coşku” var. Miami’de düzenlenen JPMorgan küresel kaldıraçlı finans konferansında Bloomberg Television’a verdiği röportajda şunları söyledi:
- “Şu anda ekonomi iyi durumda, varlık fiyatları yüksek. Bence olması gerekenden biraz daha fazla coşku var, ama bunu yıllardır yaşıyoruz.”
Dimon, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana jeopolitik risklerin kariyeri boyunca gördüğü diğer tüm endişeleri gölgede bıraktığını ifade ediyor. Orta Doğu’daki çatışmalar ve artan belirsizlikler de bu risk setine eklenmiş durumda.
Dimon’un altını çizdiği noktalar:
- Varlık fiyatları (hisse senetleri ve diğer riskli varlıklar) zaten yüksek seviyelerde.
- Piyasa katılımcıları jeopolitik riskleri ve enflasyon baskılarını tam olarak fiyatlamamış olabilir.
- Bu da, olası bir şok anında daha sert düzeltmelere zemin hazırlayabilir.
JPMorgan’ın uzun vadeli stratejisi: 1,5 trilyon dolarlık yatırım taahhüdü
Kısa vadede temkinli mesajlar verilmesine rağmen JPMorgan, ABD ekonomisinin uzun vadeli dayanıklılığına yatırım yapmayı sürdürüyor. Banka, geçtiğimiz yıl:
- Önümüzdeki on yıl içinde, ABD’nin ekonomik güvenliğini ve dayanıklılığını güçlendirecek sektörlere 1,5 trilyon dolar yatırım yapma taahhüdünde bulundu.
Dimon, bu taahhüdü açıklarken:
- “Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı ve Piyasada “çok fazla rehavet” olduğunu vurguladı.
Bu strateji, kısa vadeli enflasyon ve piyasa risklerine rağmen:
- Enerji güvenliği,
- Altyapı,
- Stratejik ve kritik sektörler
gibi alanlarda uzun vadeli fırsatların sürdüğünü gösteriyor.
Jamie Dimon ve Goldman Sachs uyarılarının karşılaştırması
Aşağıdaki tablo, iki tarafın uyarılarını özetleyerek aralarındaki farkı netleştiriyor:
Çekince
Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.