TCMB Enflasyon Tahminlerini Yükseltti

TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın son Enflasyon Raporu toplantısını gerçekleştirdi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın son Enflasyon Raporu toplantısını gerçekleştirdi.

TCMB Başkanı, Enflasyonun Düşüş Sürecinin Devam Edeceğini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bankanın enflasyonla mücadeledeki sıkı para politikalarının etkilerini ve geleceğe yönelik tahminlerini paylaştığı sunumda, dezenflasyon sürecinin devam edeceğini ve enflasyonun ana eğiliminde iyileşme görüldüğünü belirtti. TCMB Başkanı Karahan, para politikasındaki kararlı duruşun, enflasyon hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

TCMB/Karahan: Dezenflasyon Süreci Destekleniyor

TCMB Başkanı, Türkiye'nin dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve makroekonomik göstergelerin de bu sürece paralel olarak olumlu seyrettiğini açıkladı. İç talebin yavaşlamasının enflasyonun düşüşünü destekleyici seviyelere geldiğini belirten Karahan, bu yavaşlamanın cari işlemler açığındaki azalmayı da beraberinde getirdiğini ifade etti. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün, beklenenden daha yavaş olsa da devam ettiğini ve sıkı para politikasının bu süreçteki etkisinin sürdüğünü kaydetti.

TCMB'den Küresel Ekonomideki Gelişmelere İlişkin Değerlendirmeler

Sunumda küresel ekonomik gelişmelere de yer verildi. Küresel büyüme görünümünde kademeli bir toparlanma öngörüldüğünü ancak aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekildi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, emtia fiyatlarının özellikle enerji fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle belirsizlik arz ettiğini belirtti. Küresel merkez bankalarının faiz indirimleri yapmaya başladığına, gelişmiş ülkelerde parasal sıkılığın azalabileceğine dikkat çeken TCMB Başkanı, gelişmekte olan ülkelerde ise faiz indirim süreçlerinin devam ettiğini belirtti.

Yurt İçi Ekonomik Görünüm ve Enflasyon

Yurt içindeki makroekonomik gelişmelere de değinen Karahan, 2024’ün ilk çeyreğinden itibaren iç talebin ılımlı bir seyir izlediğini ve perakende satışlar ile ticaret hacminin artış gösterdiğini ancak iç talepteki yavaşlamanın üretim göstergeleriyle uyumlu olduğunu açıkladı. Enflasyonun ekim ayında yüzde 48,6 seviyesine gerileyerek, mayıs ayındaki zirveye kıyasla önemli bir düşüş yaşandığını belirten TCMB Başkanı, küresel emtia fiyatlarının da dezenflasyonu desteklediğini söyledi. Ancak gıda fiyatları ve hizmet enflasyonu gibi alanlarda bazı zorlukların devam ettiğini ekledi.

Para Politikası ve Makroihtiyati Tedbirler

TCMB Başkanı, sıkı para politikasının etkilerini sürdüreceklerini ve gerektiğinde makroihtiyati tedbirlerle ekonomik istikrarı destekleyeceklerini açıkladı. 2024 yılı için yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 44 olarak güncellendiğini duyuran TCMB Başkanı Karahan, bu hedefe ulaşılması için sıkı para politikasının sürdürüleceğini belirtti. Ayrıca, Türk lirası mevduatlarının payının arttığını ve KKM bakiyelerinin gerilediğini vurgulayarak, bu gelişmelerin parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini ifade etti.

TCMB'den Orta Vadeli Tahminler

2024 ve 2025 yılları için enflasyon tahminleri yukarı yönlü güncellenirken, 2026 sonunda enflasyonun yüzde 12’ye gerilemesi bekleniyor. Başkan, orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Sıkı para politikasının ve ekonomik eşgüdümün, enflasyonun düşüş hızını desteklemeye devam edeceği öngörülüyor.

Son olarak, Başkan, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah için temel bir ön koşul olduğunu belirterek, TCMB’nin enflasyonu kontrol altına almak için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğini vurguladı.

İnfo Yatırım’da hesap açmak çok kolay!✌️

İnfo Yatırım hesabınızı açın, yatırım danışmanlığı hizmetini kolayca alın.

ÜCRETSİZ HESAP AÇ