Türkiye'nin Bankacılık Sektöründe Mevduat ve Kredi Verilerinde Düşüşler ve Artışlar Görüldü
TL Mevduat Faizi Bir Yılın En Düşük Seviyesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Şubat ile biten haftaya ilişkin haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 163 milyar 236 milyon 35 bin lira artarak 20 trilyon 782 milyar 155 milyon 608 bin liraya yükseldi.
Mevduat Faizlerinde Düşüşler
Bu dönemde dikkat çeken bir diğer gelişme, TL mevduat faizlerinde yaşanan düşüş oldu. 1-3 ay vadeli ortalama bileşik TL mevduat faizi, yüzde 51,8 seviyesine gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesini gördü. Bu faiz oranları, geçtiğimiz aylarda yüzde 60'lar seviyesine kadar çıkmıştı. Aynı dönemde, ihtiyaç kredisi faizleri de yüzde 73’lere kadar yükseldiği seviyelerden, yüzde 63,1’e gerileyerek düşüş gösterdi. Ticari kredi faizleri de benzer bir şekilde, bir kaç ay öncesinde yüzde 60’lardan, 21 Şubat haftasında yüzde 56,6’ya indi.
Yabancı Para Mevduatındaki Artış
Bankalardaki yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise, TL mevduatına göre bir artış gösterdi. Yabancı para mevduatları, yüzde 3 oranında bir artışla 6 trilyon 317 milyar 675 milyon 14 bin liraya yükseldi. Bankalarda bulunan toplam YP mevduatı ise 209 milyar 807 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşti. Yurt içinde yerleşik kişilerin YP mevduatları, parite etkisinden arındırılmış verilerle 21 Şubat itibarıyla 3,7 milyar dolarlık bir artış gösterdi.
Tüketici Kredilerinde Düşüş
Yurt içi yerleşiklerin tüketici kredilerinde ise bir azalma görüldü. Geçen hafta, tüketici kredileri yüzde 0,9 oranında bir düşüşle 3 trilyon 964 milyar 108 milyon 398 bin liraya geriledi. Tüketici kredilerinin dağılımı incelendiğinde, 531 milyar 69 milyon 56 bin lirası konut kredisi, 68 milyar 312 milyon 333 bin lirası taşıt kredisi, 1 trilyon 489 milyar 766 milyon 78 bin lirası ise ihtiyaç kredilerinden oluştu.
Toplam Kredi Hacminde Artış
Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, TCMB dahil olmak üzere 21 Şubat ile biten haftada 28 milyar 226 milyon 404 bin lira artış göstererek 16 trilyon 211 milyar 16 milyon 616 bin liraya ulaştı.
Çekince
Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.