İçindekiler
Bankacılık sektörünün mevduatları geçtiğimiz hafta düşerken, kredi hacmi ve ticari kredilerde artış yaşandı.
Bankacılık Sektörünün Mevduatları Azaldı, Kredilerde Artış Yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sektörüne ait haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. 8 Kasım ile sona eren haftada, bankacılık sektörünün toplam mevduatlarında önemli bir azalma görülürken, kredi hacmi ve ticari kredilerde ise artış kaydedildi.
Mevduatlarda Düşüş
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 8 Kasım ile biten haftada bir önceki haftaya göre 134,4 milyar lira azalarak 18 trilyon 377 milyar liraya geriledi. Bu düşüş, özellikle TL ve yabancı para (YP) cinsinden mevduatlarda yaşandı.
Bankalarda bulunan TL cinsinden mevduat, yüzde 0,75 oranında azalarak 11 trilyon 143 milyar liraya düşerken, yabancı para cinsinden mevduatlar ise yüzde 0,88 oranında bir azalışla 6 trilyon 404 milyar lira seviyelerine indi.
Yabancı Para Mevduatındaki Değişim
Yabancı para cinsinden mevduatlar, 198 milyar 453 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın büyük bir kısmı, yani 166 milyar 640 milyon doları, yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı. Parite etkisinden arındırıldığında, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında 352 milyon dolarlık bir artış görüldü.
Tüketici Kredilerinde Yükselme
Öte yandan, mevduat bankalarındaki tüketici kredileri geçtiğimiz hafta yüzde 0,68 artarak 1 trilyon 805 milyar liraya ulaştı. Konut, taşıt ve diğer kredilerdeki artış, toplam tüketici kredilerinin yükselmesinde etkili oldu. Konut kredileri, 437 milyar lira ile en büyük dilimi oluştururken, taşıt kredileri 57 milyar lira ve diğer krediler ise 1 trilyon 310 milyar lira seviyelerinde seyretmektedir.
Ticari Kredilerde Artış Devam Ediyor
Taksitli ticari krediler de yüzde 0,42 oranında bir artış göstererek 1 trilyon 827 milyar lira seviyesine çıktı. Bu artış, bankaların ticari faaliyetlere verdiği kredilerin büyüdüğünü ve işletmelerin finansman ihtiyaçlarının arttığını gösteriyor.
Kredi Hacmi Yükseldi
Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi de 8 Kasım itibarıyla 14 trilyon 654 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde, kredi hacminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,29'luk bir artış yaşandı. Bu artış, özellikle ticari kredilerdeki yükselişle paralel bir şekilde devam ediyor.
Kaynak: BDDK
Çekince
Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiş[1]tir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğru[1]dan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir