Petrol Fiyatları Düşüşte

Ham petrol vadeli işlemleri, İsrail'in İran'a yönelik geniş çapta beklenen hava saldırılarının önemli petrol tesislerini vurmamasının ardından düştü.

Ham petrol vadeli işlemleri, İsrail'in İran'a yönelik geniş çapta beklenen hava saldırılarının önemli petrol tesislerini vurmamasının ardından düştü.

İran-İsrail Gerilimi Gölgesinde Petrol Piyasası

Geçtiğimiz hafta petrol vadeli işlemleri, İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yönelik füze saldırısına misilleme olarak yaklaşan İsrail saldırılarının, İran’ın petrol tesislerini hedef alacağı ve Orta Doğu’da daha geniş bir çatışmayı tetikleyebileceği endişeleriyle yükseldi.

Cumartesi günü gerçekleştirilen saldırılarda, İsrail jetleri petrol bölgeleri yerine İran’ın hava savunma tesislerini ve askeri altyapısını hedef aldı. Saldırının daha küçük ölçekli olması, piyasa katılımcılarının gerilimin önemli ölçüde tırmanmayacağı tahmininde bulunmalarına yol açtı.

İsrail’in enerji altyapısını hedef almaktan kaçınması ve saldırının sınırlı kalması, kısa vadede petrol fiyatlarında büyük dalgalanmaların yaşanmayacağı sinyali verdi. Ancak, kış mevsiminin etkisini hissettirmeye başlamasıyla birlikte ısınma ve seyahat sezonuna girerken petrol fiyatlarının yukarı yönlü bir değer artışı göstermesi olası.

Bununla birlikte, Basra Körfezi petrolüne yönelik endişelerin tamamen sona erdiği söylenemez. Petrol arzında meydana gelebilecek kesintilere yönelik acil bir tehdidin şimdilik uzak olduğu görülse de, bu saldırının çatışma ortamını sonlandıracağına dair herhangi bir inanç yok. İran, karşılık vermeyeceğini açıklasa da, bölgedeki vekillerini yeniden bir araya getirerek yanıt verme ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Yatırımcılar, Orta Doğu’daki gelişmeleri yakından takip ederken, petrol fiyatlarının geleceği konusunda belirsizliklerin devam ettiğini belirtmekte fayda var.

Çekince

Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiş[1]tir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir