Eylül Ayı Enflasyonu %50'nin Altına Geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu Eylül ayı tüketici fiyat endeksini açıkladı. Enflasyon verisi söz konusu dönemde beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu Eylül ayı tüketici fiyat endeksini açıkladı. Enflasyon verisi söz konusu dönemde beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Eylül Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde

Tüketici fiyat endeksi Eylül ayında yıllık bazda %49,38, aylık bazda %2,97 artış kaydetti. Piyasa beklentilerine göre Eylül ayı aylık medyan tahmini yüzde 2,2, yıllık tahmini ise %48,3 artışa işaret etmişti. Yıllık enflasyon üç yıl sonra ilk kez politika faizinin altına gerilemiş oldu. 

Enflasyon verilerinin detaylarına göre yıllık bazda en az artış gösteren ana grup %26,60 ile ulaştırma olurken, yıllık artışın en yüksek olduğu ana grup ise %97,87 ile konut oldu. Ana harcama grupları itibarıyla Eylül ayında bir önceki aya göre azalan ana grup -%0,88 ile haberleşme oldu. Buna karşılık,Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %14,21 ile eğitim oldu.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Arttı

TÜİK verilerine göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Eylül ayında yıllık bazda %33,09 arttı, aylık bazda %1,37 artış kaydetti. Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %43,59 artış, imalatta %33,77 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %17,01 artış ve su temininde %48,70 artış olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi imalat ürünlerinde yıllık bazda %33,77, aylık bazde ise %1,25 arttı.