Boeing'de Grev Krizi Büyüyor

Boeing’deki 33,000 işçi, şirketin sunduğu teklifin sendika üyeleri tarafından reddedilmesinin ardından grevlerine devam etme kararı aldı.

Boeing’deki 33,000 işçi, şirketin sunduğu teklifin sendika üyeleri tarafından reddedilmesinin ardından grevlerine devam etme kararı aldı.

Boeing İşçileri Greve Devam Ediyor

Boeing’deki 33,000 işçinin grevi, sendika üyelerinin şirketin sunduğu teklifi reddetmesinin ardından devam ediyor. Uluslararası Makineciler Sendikası (IAM) üyeleri, yapılan oylamada teklifin %64 oranında reddedildiğini duyurdu. 

Boeing, oylama sonuçlarıyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Teklif, IAM üyelerine dört yıl boyunca %35 oranında maaş artışı ve hemen %12 oranında bir zam sunuyordu. Ayrıca, 7,000 dolarlık bir imza bonusu, emeklilik hesaplarına artış ve yeni ticari uçağın sendikalı bir fabrikada üretileceği taahhüdü ile iş güvenliği sağlamayı vaat ediyordu.

Ancak onaylanması kesin değildi. Sendika liderliği, teklifi yalnızca “birkaç önemli iyileştirme içerdiğini” belirterek üyelerine sunmayı uygun buldu. Daha önceki taslak anlaşma, sendika liderliği tarafından önerilmiş olmasına rağmen, neredeyse tamamen reddedilmişti ve bu durum, 13 Eylül'de grevin başlamasına yol açtı. 

Boeing, global iş gücünün %10’unu, yani 17,000 kişiyi azaltmayı planlıyor. Bu kesintilerden elde edilecek tasarruflar, maaş paketinin maliyetini dengeleyebilir. Ancak şirket, grevin yarattığı mali kayıplarla birlikte bir anlaşma yapmaya acil ihtiyaç duyuyor. Standart & Poor’s’tan yapılan bir tahmine göre, grev, şirkete aylık 1 milyar dolara mal oluyor.