ABD'de Başkan Olmanın Maliyeti Ne Kadar?

ABD'de başkan olmanın bedeli, sadece seçmenlerin oyları değil, aynı zamanda cüzdanları da etkiliyor. Her seçim, milyonlarca doları peşinden sürükleyen bir para yarışına dönüşüyor.

ABD'de başkan olmanın bedeli, sadece seçmenlerin oyları değil, aynı zamanda cüzdanları da etkiliyor. Her seçim, milyonlarca doları peşinden sürükleyen bir para yarışına dönüşüyor.

ABD'de Başkanlık Adaylarının Rekabeti Ne Kadara Mal Oluyor?

ABD’de başkan olmanın bedeli ne kadar hiç düşündünüz mü? Eğer hazırsanız, ABD’de başkanlığa giden sürecin bütçesini anlatmaya başlayalım. 

Dünyanın en büyük ekonomisinde yapılan başkanlık seçimleri, diğer ülkelere kıyasla çok daha maliyetli. Yasal bir harcama sınırı olmaması ve daha fazla harcayan adayların genellikle seçimi kazanması, bağış toplamanın önemini artırıyor. 2020 seçimlerinde başkanlık ve kongre seçimleri için toplamda 14,4 milyar dolar harcanırken bu miktar bu yıl 31 Ağustos itibarıyla aşılmış durumda. 

Bu bağışlar nerelerde kullanılıyor?

Rekabetin kıyasıya olduğu bu arenada, reklam harcamaları neredeyse bir süper kahramanın kostümü kadar pahalı. Rekabetin kızıştığı bu arenada, reklamlar 30 saniyelik TV spotu için 100 bin dolardan başlıyor; sosyal medya reklamları ise 100 milyon dolara kadar çıkabiliyor. İyi bir kampanya ekibi yaklaşık 200 bin dolara mal oluyor ve adayların her gezisi 20-30 milyon dolara ihtiyaç duyuyor.

Peki miting maliyetleri?

ABD’de büyük bir miting düzenlemek, sıradan bir parti düzenlemekten çok daha maliyetli. Bir etkinlik için 100 bin dolardan başlayıp 1 milyon dolara kadar maliyete neden olabiliyor. Fakat son yıllarda bir nevi para şovuna dönüşen başkanlık seçimlerinden ABD’liler rahatsız. 1972’de hükümete güven yüzde 52 iken, 2024’te bu oran yüzde 22’ye düştü. Yani, “çok para vererek aday olmaya çalışmak, iyi insanları kaçırıyor” diyenlerin sayısı giderek artıyor.