21-25 Ekim Haftasında Yatırımcılar Neleri Takip Etti?

Piyasalarda hangi gelişmeler fiyatlandı?

Piyasalarda hangi gelişmeler fiyatlandı?

Piyasalar Bu Hafta Gelişmeleri Takip Etti?

  • 21 Ekim Pazartesi

Çin Merkez 1 yıllık borç verme faiz oranını (LPR) %3,35'ten %3,1'e indirdi. Mortgage kredileri için referans olan beş yıllık LPR de %3,85'ten %3,6'ya düşürüldü.

Almanya’da Eylül ayında üretici fiyatları, aylık bazda %0,5 yıllık bazda %1,4 düşüş gösterdi.

  • 22 Ekim Salı

IMF, yayımladığı son tahmininde, küresel büyümeye ilişkin görünümün iyileştiğini, ancak orta vadede hâlâ zorluklarla karşı karşıya olduğunu bildirdi. 

IMF, küresel enflasyonun bu yıl %5,8'e düşeceğini ve gelecek yılın sonunda %3,5'e düşeceğini, bunun da pandemi öncesi yirmi yıldaki ortalamanın biraz altında kalacağını kaydetti.

IMF, Türkiye için 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin çeşitli ekonomik beklentilerini de güncelledi. 2024 yılı için işsizlik oranı beklentisi %9,3 olarak belirlenirken, 2025 yılı için bu oran %9,9’a yükseldi.

  •  23 Ekim Çarşamba

 TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Eylül ayında 78,2 iken Ekim ayında %3 artarak 80,6 oldu.

 Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL), Ereğli Demir Çelik, 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı ve şirket 800,7 milyon TL net kâr elde etti.

 İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (ISDMR), 9 aylık dönemde toplam 8,1 milyar TL kar elde ederek 2023’ün dönemine göre önemli bir dönüşüm yaşadı.

 ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatı Eylül’de yıllık bazda %3 artışla 404 bin 500 dolara ulaştı. Ülkede ikinci el konut satışları Eylül'de aylık %1 geriledi.

  •  24 Ekim Perşembe

TAV Havalimanları Holding A.Ş. (TAVHL), üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, bu dönemde 3,82 milyar TL net kar elde etti

Almanya’da Ekim ayı öncü PMI verileri açıklandı. Buna göre, ülkede eylülde 47,5 puan olan bileşik PMI, Ekim’de 48,4 puana yükselerek, son 2 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bileşik PMI, ekimde 48,4 puana yükseldi. Ülkede hizmet sektörü PMI da Ekim’de 50,6’dan 51,4 puana yükselerek, son 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı. İmalat sanayisi PMI ise söz konusu ayda 40,6’dan 42,6 puana çıkarak son 3 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Euro Bölgesi’nde öncü imalat PMI Ekim ayında 45,9 olarak gerçekleşti. Öncü hizmet PMI verisi Ekim'de 51,2, öncü bileşik PMI ise 49,7 olarak gerçekleşti.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 19 Ekim ile biten haftada 15 bin azalarak 227 bin seviyesine düştü.

TCMB, PPK özetini yayımladı. Özette “Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı duruş sürdürülecek.” ifadeleri yer aldı.

  •  25 Ekim Cuma

 TCMB verilerine göre, imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), ekimde geçen aya göre değişim göstermeyerek yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşti.

 Reel kesim güven endeksi Ekim ayında 98,8'den 100,9 seviyesine yükseldi.

 Akbank yılın ilk 9 ayında 33,1 milyar lira konsolide net kar elde etti.

 Çimsa, ilk 9 ayda 18,49 milyar TL ciro, 3,89 milyar TL FAVÖK ve 2,98 milyar TL net kar elde etti.

 TürkTraktör, 12,9 milyar TL ciro, 2,1 milyar TL FAVÖK ve 926 milyon TL net kar bildirdi.

 Almanya’da iş iklimi endeksi Ekim’de 85,4’den 86,5’e yükseldi ve iş dünyası görünümünün iyileştiğini kaydetti.

 ABD'de dayanıklı mal siparişleri Eylül ayında yüzde 0,8 gerileme kaydetti.

Çekince

Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir