GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 28.02.2020

EURUSD

Piyasalar dün Euro bölgesinden gelen ekonomik güven endeksi verisini takip etti. Gelen veriye göre Euro bölgesi ekonomi güven endeksi Şubat ayında 103.5 seviyesine yükseldi. Beklenilenin aksine yaşanan bu yükseliş, İtalya’nın virüs salgınından etkilenmesinden önce bölge ekonomisinin kalkmaya başladığının işaretini verdi. Son günlerde toparlanma hareketlenmeleri gerçekleştiren EURUSD paritesinde dün ABD’den gelen hareketlenmeler takip edildi. ABD’li sağlık otoritelerinin kaynağı belli olmayan ilk korona virüs vakasını tespit ettikleri açıklamasının ardından değer kayıpları yaşayan dolardan destek alan EURUSD paritesi toparlanma hareketlerini gerçekleştirdi. Vaka açıklaması öncesinde Amerika Başkanı Donald Trump endişeleri azaltmak için konuşma gerçekleştirmiş olsa da söz konusu vaka açıklamasının ardından virüsün uluslararası ölçekte yayılması endişeleri küresel bazda piyasalar üzerinde büyük baskı oluşturdu. Gün içerisinde piyasalar Almanya’dan gelecek olan İşsizlik Oranı Değişimi verisini takip edecek. Veri TSİ 11:55’te açıklanacak. TSİ 16:00’da ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi Euro varlıkları üzerinde volatiliteyi artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10130 – 1.10909 – 1.11688 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 1.09559 – 1.09251 – 1.08952 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Gece boyunca artan İdlib merkezli haber akışları yakından takip ediliyor. Esad rejimine bağlı güçlerin Serakib’in güneybatısında Türk askerine yönelik saldırısı gerginlikleri fazlasıyla artırdı. Artan gerginlikler bölgede endişelerin büyümesine neden oldu. Bölgeden gelecek olan haber akışları yakından izlenmeye devam edecek. TL üzerindeki jeopolitik baskıların dışında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranlarını indirmeye devam etmesi TL üzerindeki baskıları daha da genişletiyor. Artan bu baskılar ile birlikte USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler devam ediyor. Küresel bazda gelişmeler yakından izlenirken, İdlib merkezli jeopolitik gelişmeler konusunda gelebilecek haber akışları TL varlıkları üzerinde volatilitenin oldukça artmasına etki edecektir. Gün içerisinde piyasalar yurtiçinden gelecek olan ticaret açığı ekonomik verisini takip edecek. Veri 10:00’da açıklanacak. Diğer yandan ABD kanadından gelen büyüme verisi takip edildi. Gelen veriye göre Amerika ekonomisi 2019 yılının son çeyreğinde ılımlı bir büyüme kaydetti ve 4. Çeyreğe ilişkin büyümesi %2.1 olarak kaldı. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.24406 – 6.30716 – 6.38566 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 6.19868 – 6.16422 – 6.09679 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın

Dün ABD sağlık otoritelerinin kaynağı belli olmayan ilk korona virüs vakasını açıklamasının ardından dolar önemli piyasa paralarının çoğunun karşısında gerileme hareketleri sergiledi. Bu haber akışı altın fiyatlarında volatiliteyi de artırdı. Diğer yandan ABD kanadından gelen ekonomik veriler takip edildi. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre ABD ekonomisi 2019 yılının son çeyreğinde ılımlı bir büyüme gerçekleştirdi. Buna göre ABD ekonomisinin dördüncü çeyreğe ait büyümesi %2.1 olarak kaldı. Altın fiyatlarında büyük resimde gündem kuşkusuz korona virüs konusu. Virüsün küresel çapta büyümeye devam etmesi ve can kayıplarının Çin dışındaki ülkelerde de yaşanması endişeleri artırıyor. Bu artan endişeler ise altın fiyatlarında son 7 yılın en iyi seviyelerinde fiyatlamalar yaşanmasının devam etmesine neden oluyor. Gün içerisinde piyasalar Amerika’dan gelecek olan veri akışını takip edecek. Veri akışı yoğunluğu TSİ 16:30 ve 18:00 arasında artacak. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1658.80 – 1667.56 – 1681.12 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1636.01 – 1623.49 – 1613.55 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol

Küresel çapta korona virüsün yayılmaya devam etmesi ve Çin dışında salgın kaynaklı can kayıplarının artması endişelerin her geçen gün daha da yükselmesine neden oluyor. Salgının küresel büyüme üzerinde ağır bir yük oluşturabileceği korkuları petrol fiyatları üzerinde büyük baskı oluşturuyor. ABD kanadında kaynağı bilinmeyen ilk enfeksiyon vakasının bildirilmesi ardından petrol fiyatlarındaki düşüş devam etti. Bu konu fiyatlar üzerinde oldukça etki ediyor. Bu nedenle gelebilecek olan haber akışları yakından takip edilecek. Diğer yandan önümüzdeki hafta Viyana’da OPEC ve ortaklarını biraraya gelecek ve son durumu tartışacak. Bu toplantı sonrasında ek üretim kısıntısı kararı çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor. Son olarak Rusya Enerji Bakanı Novak; OPEC ve OPEC dışı bazı ülkeler arasındaki üretim kısıntısı anlaşması doğrultusunda S. Arabistan ile işbirliğine devam etmek istediklerini, OPEC anlaşması konusunda S. Arabistan ile asla görüş ayrılığının olmadığını belirtti. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 52.41 – 53.73 – 55.40 seviyeleri direnç noktaları olarak; 49.74 – 47.80 – 46.25 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 46.84 – 47.73 – 48.45 seviyeleri direnç noktaları olarak; 45.56 – 44.80 – 43.73 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Doğal gaz fiyatlarında baskı devam ediyor. Geçtiğimiz yılın son aylarından itibaren aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren fiyatlar halen son dört yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Küresel bazda yaşanan endişeler genel olarak tüm ürünlere etki ederken bu etkiden doğal gaz fiyatları da nasibini alıyor. Korona virüs konusu emtia piyasaları derinden sarsarken, doğal gaz fiyatları üzerindeki baskılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Piyasalar dün ABD’den gelen doğal gaz stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta ABD’de stoklar -143B olarak gerçekleşti. Veri ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite arttı. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde toparlanma hareketlerinde 1.757 – 1.788 – 1.820 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.719 – 1.669 – 1.615 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.