GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 27.02.2020

Trump Korona Virüs Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Amerika Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da korona virüs hakkında basın toplantısı düzenledi. Bu basın toplantısında Trump; önceliklerinin ABD halkının sağlığı ve güvenliği olduğunu, ilk günden itibaren gerekli önlemlerin alındığını, yayılmaya karşı herşeye hazırlıklı olunduğunu fakat ABD halkına karşı riskin cok az olduğunu belirtti. Borsadaki düşüşün bir nedeninin de virüs salgını olduğunu belirten Trump; seçimleri kendisinin kazanması durumunda borsanın hiç olmadığı kadar yükseleceğini sözlerine ekledi.

EURUSD

Dün gelen haber akışlarına göre Almanya’da hükümetin, zorlanan belediyelere borç sağlamak adına geçici olarak kamu borçlanmasına ilişkin yasal limitleri askıya almayı planladığı belirtildi. Bu gelişme Avrupa’nın en büyük ekonomisi için yeni teşvik kapısının aralanmasına zemin hazırlayabilir. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası yetkilileri imalatta yaşanan gerileme sebebiyle uzun süredir böyle bir durumun gerekliliğinin altını çiziyorlardı. Ki AMB Başkanı Lagarde dün gerçekleştirdiği konuşmasında; Almanya’nın borç frenini erteleme planını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Bununla beraber EURUSD paritesinde dün bir miktar toparlanma hareketleri yaşandı ve parite yaklaşık olarak son 2 haftanın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Piyasalar gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan büyüme verisine odaklanacak. Veri TSİ 16:30’da gelecek ve küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. Yarın ise Almanya’dan gelecek olan işsizlik oranı verisi Euro kanadında önemli ekonomik verilerin başında geliyor. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.09251 – 1.09559 – 1.09971 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.08952 – 1.08312 – 1.07824 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün Şubat ayı para politikası toplantı özetini yayımladı. Buna göre özette; enflasyon beklentilerindeki olumlu görünümün korunduğu ve jeopolitik belirsizlik kaynaklı risklerin yakından izlendiği belirtildi. Diğer yandan korona virüsün küresel bazda yaptığı baskıdan TL varlıkları da etkileniyor. Bu baskıya ek olarak TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi ve İdlib kaynaklı jeopolitik gelişmelerin artması TL üzerindeki baskıları da artırıyor. Bu baskılar ile birlikte USDTRY paritesi son 9 ayın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalarına devam ediyor. Diğer yandan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i yeniden 300’lerin üzerini gördü. Ek olarak dün Recep Tayyip Erdoğan; Putin ile 5 Mart’ta görüşme konusunda mutabık kalındığını, görüşme yerinin ise büyük olasılıkla İstanbul olacağını belirtti. İdlib ve Suriye konusunda görüşülecek olan bu toplantı öncesinde ve sonrasında gelebilecek olan açıklamalar TL varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan Türkiye Güven Endeksi ve ABD’den gelecek olan büyüme verileri takip edilecek. Veriler sırasıyla TSİ 10:00 ve TSİ 16:30’da gelecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.16422 – 6.19868 – 6.24406 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.11054 – 6.06663 – 6.03628 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

XAUUSD

Çin kaynaklı korona virüs salgını altın fiyatlarına etki etmeye devam ediyor. Salgının Çin dışında can kayıplarına neden olması ve yeni ülkelerde de ilk vakaların yaşanması küresel piyasalarda endişelerin artmasına neden oluyor. Bu endişeler ile küresel büyümeye yönelik negatif beklentiler artarken bu konu yatırımcılarda güvenli liman talebini artırıyor ve fiyatlarda yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Diğer yandan yatırımcılar piyasalarda risk iştahının azalması ile birlikte varlıklarını her geçen gün daha fazla altına aktarıyor. Altın destekli borsa fonlarındaki (EFT) altın varlıkları yaklaşık olarak son bir ayın en büyük artışını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl toplamda %18 oranında değer kazanımı yaşayan altın fiyatlarında 2020 yılının ilk 2 ayında bu seviyeler nerdeyse yaklaşıldı. Hafta başında 1690 seviyelerini test eden XAUUSD 2020 yılında yaklaşık olarak %11 oranında değer kazanımı yaşamış oldu. Piyasalar korona virüs konusunda gelebilecek olan haber akışlarını yakından takip etmeye devam edecek. Bununla beraber gün içerisinde ABD’den gelecek olan büyüme verisi küresel volatiliteyi artıracaktır. Veri TSİ 16:30’da açıklanacak. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1658.80 – 1667.56 – 1681.12 seviyeleri direnç noktaları olarak; aşağı yönlü gevşemelerde ise 1636.01 – 1623.49 – 1613.55 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol

Korona virüs konusu fiyatlar üzerinde volatilitenin artmasına neden olmaya devam ediyor. Son günlerde Çin dışında salgın kaynaklı can kayıplarının yaşanması ve yeni vakaların başka ülkelerde de çıkması endişeleri oldukça artırdı. Bu endişeler büyümeye yönelik olumsuz görüşleri artırırken; küresel petrol taleplerinde oldukça azalma yaşanmasına neden oluyor. Özellikle en büyük ithalatçılardan biri olan Çin’de taleplerin %25’in üzerinde azalması fiyatlarda son 1 yılın en düşük seviyelerinin yaşanmasına neden oldu. Güney Kore’de vaka sayısının 1200’ü aşması, İtalya’da can kaybının 10’a yükselmesi ve İran’da salgın sebebiyle can kayıplarının artması endişeleri de büyüttü. Diğer yandan önümüzdeki hafta Viyana’da OPEC ve ortakları toplanacak. Fiyatlar üzerindeki bu baskı devam ederken yaşanacak bu toplantı sonrasında gelebilecek açıklamalar, fiyatlar üzerinde sert hareketlenmelerin yaşanmasına neden olabilir. Ek olarak dün ABD’den gelen ham petrol stokları verisi takip edildi. Buna göre geçtiğimiz hafta ABD’de stoklar 0.452M olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise 2,005M olacağı yönündeydi. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde 54.30 – 55.40 – 57.24 seviyeleri direnç noktaları olarak; 52.37 – 49.74 – 47.80 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude’da 48.45 – 49.33 – 49.95 seviyeleri direnç noktaları olarak; 47.73 – 46.84 – 45.66 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

NATGAS

İçinde bulunduğumuz haftaya aşağı yönlü gapli açılış ile 1.88 seviyelerinde başlayan doğal gaz fiyatlarında hafta içerisinde kademeli hafif düşüş bir seyir takip edildi. Amerika başta olmak üzere küresel bazda doğal gaz üretiminin artması fiyatlar üzerinde baskı kurmuş ve Kasım ayından bu yana büyük değer kayıplarının oluşmasına neden olmuştu. Piyasalar gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları verisini takip edecek.  Veri TSİ 18:30’da açıklanacak. Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite bir miktar artacaktır. Natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.820 – 1.882 – 1.922 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.788 – 1.751 – 1.669 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.