GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 26.02.2020

ABD-ÇİN Ticaret Gelişmelerinde Son  Durum

Küresel piyasaların üzerinde dolaşan korona virüs bulutu tüm gelişmeleri geride bıraktı. Ana konu salgın ve salgının piyasalara yansıması olurken ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmeleri bir miktar geride kaldı. Fakat ABD Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre birinci faz ekonomi ve ticaret anlaşması kapsamında; kümes hayvanları, patates ve hayvan yemi gibi ürünlerin de aralarında olduğu ABD’nin tarımsal ürünlerine yönelik ithalat kısıtlamalarının Çin tarafından kaldırılmaya başlandığını duyurdu. Bilindiği gibi Trump ile Liu Hı 15 Ocak’ta Beyaz Saray’da ticaret anlaşmasının birinci fazını imzalamıştı.

EURUSD

Piyasalar dün Almanya’dan gelen büyüme verisini takip etti. Gelen veriye göre ülkede 2019 yılının son çeyreğinde büyüme değişmedi. Büyüme yıllık bazda ise %0.3 olarak beklentilere paralel bir sonuç verdi. Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte %0.2 oranında büyüme gerçekleştirmişti. Bununla birlikte EURUSD paritesindeki zayıf performans devam ediyor diyebiliriz. 2020 yılında yaklaşık olarak %4’e yakın değer kayıpları yaşayan paritede piyasalar gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşmasını takip edecek. TSİ 16:30’da konuşma yapması beklenen Lagarde’ın konuşmasında önümüzdeki günlere dair ipuçları aranacak. Diğer yandan Amerika’dan gelen ekonomik veriler pariteyi etkilemeye devam ediyor. Bu sebeple TSİ 18:00’da ABD’den gelecek olan Yeni Konut Satışları paritede volatiliteyi artırabilecek diğer ekonomik veri olarak karşımıza çıkıyor. Hafta içerisinde ise Cuma günü Almanya’dan gelecek olan enflasyon verisi yakından izlenecek. Veri ile birlikte ülkenin enflasyonda AMB’nın %2 ve %2’nin bir miktar altı hedefine ne kadar yaklaştığı görülecek. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.08891 – 1.09251 – 1.09559 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.08413 – 1.07824 – 1.07134 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Hafta başında küresel piyasalarda artan virüs paniği ve İdlib merkezli jeopolitik gelişmelerin etkisi ile birlikte yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesinde bu hareketlilik devam ediyor. Dün TCMB TL swapta kullanılmayan limitlere ilişkin değişiklik yaptı. Buna göre döviz karşılığı TL swapta pozisyonun kullanılmayan kısmı kotasyon swap limitine aktarılabilecek. 2020 yılı itibari ile yaklaşık olarak %3 üzerinde yükseliş hareketleri gerçekleştiren USDTRY paritesinde TL kanadında jeopolitik gelişmeler yakından izleniyor ve bu gelişmeler zaman zaman TL üzerinde baskı oluşturuyor. Bu sebeple bu konular hakkında gelebilecek olan haber akışları yakından izleniyor. Diğer yandan korona virüs salgını tüm dünyayı etkilediği gibi gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını da etkiliyor. Bu etkiden TL’de zaman zaman nasibini alıyor. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan önemli ekonomik veri akışı bulunmuyor. ABD kanadından ise TSİ 18:00’da gelecek olan Yeni Konut Satışları ekonomik verisi volatiliteyi artıracaktır. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.15791 – 6.19868 – 6.24406 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.11006 – 6.06663 – 6.03628 sırasıyla seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın

Korona virüs sebebiyle ölümlerin Çin dışında yaşanması ve Çin dışında görülen virüs vakalarının artması ile birlikte hafta başında küresel bazda endişeler oldukça artmış ve altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Bu hareketlenmeler ile 1689 seviyelerini gören altın buralardan aşağı yönlü hareketlerine başladı. Bu hareketler ile bir miktar gevşeme yaşansa da son 7 yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar devam ediyor. Korona virüs konusunda aşının bulunmasının yakın olduğu yönünde gayri resmi haber akışları bu gevşemelere destek vermişti. Fakat bu haber akışları uzun süre etkisini göstermedi ve düşüşler sınırlı kaldı. Diğer yandan Fed’in küresel büyümenin zarar görmesi halinde faiz indirim adımı atabileceğine ilişkin beklentiler güç kazanıyor. Son olarak Clevelend Fed Başkanı Mester; virüs salgınının ABD ekonomisi için bir tehdit haline geldiğini fakat para politikasında bir değişikliğe gitmeye ihtiyaç bulunmadığını belirtti. XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1648.95 – 1660.90 – 1671.20 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1636.01 – 1623.49 – 1613.55 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol

Çin kaynaklı korona virüsün etkilediği ürünler arasında başı çeken petrol fiyatlarında son gelişmeler yakından izleniyor. Çin dışında virüs kaynaklı can kayıplarının yaşanması küresel büyümeye tehdit oluştururken, endişeler küresel petrol taleplerinin azalmasına neden oluyor. Petrol fiyatlarının 2020 performansına baktığımızda ise yaklaşık olarak %18 oranında değer azalışları yaşandığı görülüyor. Virüs konusu dışında piyasalar OPEC kanadından gelebilecek haber akışlarını merakla takip ediyor. Son olarak Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdilaziz Bin Salman açıklamalarda bulundu. Salman; OPEC üyelerinin kendi aralarında iletişim halinde olduklarını, üretim kesintisini uzatmak yada anlaşmayı değiştirmek yönünde henüz net bir karar bulunmadığını belirtti. OPEC önümüzdeki hafta Viyana’da bir araya gelecek ve buradan gelecek olan haber akışları petrol fiyatların üzerinde volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 56.33 – 57.97 – 60.04 seviyeleri direnç noktaları olarak; 54.68 – 53.03 – 49.74 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 50.40 – 50.88 – 51.47 seviyeleri direnç noktaları olarak; 49.95 – 49.33 – 48.45 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

NATGAS

Geçtiğimiz yılın Kasım ayından itibaren yaklaşık olarak %35 oranında değer kaybı yaşayan doğal gaz fiyatlarında volatilite düşük kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte 2.02 seviyelerini gören fiyatlar burada uzun süre tutunamamış ve tekrar gevşeme hareketlenmeleri sergilemişti. Fiyatlamalarda kararsızlık devam ediyor. Genel olarak baktığımızda başta ABD olmak üzere küresel bazda doğal gaz üretimlerinin artması fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Buna ek olarak kış ayının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi mevsimsel baskıyı da beraberinde getiriyor. Piyasalar Perşembe günü Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları verisini bekliyor. Veri ile birlikte fiyatlarda volatilite bir miktar artacaktır. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.882 – 1.977 – 2.081 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.822 – 1.751 – 1.669 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.