GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 24.02.2020
EURUSD
Çin kanadında ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle ülkede ekonominin olası yavaşlaması, en büyük ticaret ortakları arasında yer alan Euro Bölgesi ekonomilerini de negatif etkiliyor. Özellikle ihracat bazlı üretim ile ön plana çıkan Almanya başta olmak üzere , Çin ekonomisindeki yavaşlama Euro Bölgesi’nde ülkelerin imalat sektöründe daralmalara neden olabiliyor. Diğer yandan Euro Bölgesi büyüme konusunda son dönemlerde sıkıntılı bir süreçten geçerken istenilen performansı sergileyemiyor. Hal böyle olunca Euro varlıkları üzerinde baskı oluşuyor. Bu baskı ile birlikte EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Bu hareketlenmeler ile birlikte yaklaşık olarak son 3 yılın en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiren paritede piyasalar gün içerisinde Almanya’dan gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. TSİ 12:00’da gelecek olan İfo İş İklimi Endeksi Euro varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına neden olabilir. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.08591 – 1.08878 – 1.09252 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.08198 – 1.07824 – 1.07134 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Başta İdlib olmak üzere yaşanan jeopolitik gelişmeler TL varlıkları üzerinde volatilitenin oldukça artmasına neden oluyor. Yaşanan gelişmeler ile birlikte TL üzerinde sert bir baskı hissediyor ve bu baskı USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmesine neden oluyor. Bu sebeple bölgeden gelebilecek haber akışları volatiliteyi etkileyebilir. Diğer yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü teyit etti. Fitch beklentiler dahilinde Türkiyenin kredi notunu ‘BB-‘ ve görünümünü ise ‘durağan’ olarak açıkladı. Karar metninde ise; ekonomik büyümenin güçlü şekilde toparlandığı, enflasyonun geçen yılın başında gördüğü %20 seviyelerinden düştüğü, cari açığın gelişme gösterdiği, dış risklerin hala yüksek seviyelerde olsa da bir miktar azaldığı belirtildi. Yeni haftanın ilk iş gününe başlarken piyasalar yurtiçinden gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. Saat 10’da Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni; saat 11’de ise Yabancı Turist Girişi veriler volatiliteyi artıracaktır. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.11229 – 6.12444 – 6.15691 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.08634 – 6.06988 – 6.05183 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Altın
İran ve Japonya tarafında korona virüs kaynaklı insanların hayatlarını kaybetmesi ve salgının gün geçtikçe insanlara bulaşmaya devam etmesi ile birlikte birüs korkuları daha da arttı. Artan bu korkular küresel bazda büyümelerin negatif etkilenebileceği endişelerini oluşturdu. Bu endişeler ile artan güvenli liman talepleri ise altın fiyatlarında son 7 yılın en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşanmasına neden oldu. Diğer yandan virüsün daha gevşek para politikalarına yol açabileceği beklentileri fiyatlarda yukarı yönlü hareketlenmeleri destekleyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz hafta yukarı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken altın fiyatları, altı yılı aşkın sürenin en büyük haftalık kazançlarından birini gerçekleştirdi. Piyasalar küresel bazda virüs konusunda gelebilecek olan haber akışlarını yakından takip ediyor. Doların küresel bazda güçlü duruşuna rağmen, artan riskten kaçınma eğilimleri ile birlikte altın bu yıl %7’nin üzerinde ralli yaptı. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmeler sırasıyla 1667.70 – 1680.58 – 1694.91 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1648.08 – 1636.01 – 1622.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Amerika Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ABD’de ticari ham petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 0.4 milyon varil arttığını belirtti. %0.1 oranında yaşanan bu artış ile birlikte stoklar 442.9 milyon varile yükseldi. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 2.5 milyon varil artacağı yönündeydi. ABD’nin benzin stokları ise 2 milyon varil azaldı ve yaşanan bu %0.8 azalış ile 259.1 milyon varile geriledi. Diğer yandan Çin kaynaklı korona virüs fiyatlar üzerindeki etkisini göstermeye devam ediyor. Son zamanlarda virüs kaynaklı can kayıplarının Çin dışında başka ülkelerde de çıkması küresel endişeleri artırdı. Bu endişeler ise küresel petrol talepleri üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Piyasalar bu sebeple virüs konusunda gelebilecek haber akışlarını yakından takip ediyor. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 57.52 – 58.58 – 60.30 seviyeleri direnç noktaları olarak; 56.28 – 54.98 – 53.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 52.34 – 53.30 – 54.19 seviyeleri direnç noktaları olarak; 51.55 – 50.88 – 49.57 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
NATGAS
Geçtiğimiz günlerde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren doğal gaz fiyatları 2.00 seviyesinin üzerini görmüştü. Fakat buralarda uzun süre tutunamayan fiyatlar aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Yeni haftaya da aşağı yönlü gapli açılış ile başlayan doğal gaz fiyatlarında piyasalar geçtiğimiz hafta ABD’den gelen doğal gaz stoklarını takip etmişti. Gelen veriye göre ABD’de doğal gaz stokları -151B olarak gerçekleşmişti. Son zamanlarda özellikle ABD ve Avrupa’da doğal gaz üretimlerinin artması fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.922 – 1.978 – 2.081 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.798 – 1.751 – 1.669 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.