GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 20.03.2020

EURUSD

Son zamanlarda küresel bazda korona virüs salgını piyasaları etkilemeye devam ediyor. Ve hükümetler ile merkez bankaları teşvikler ve müdahaleler ile piyasaları sakinleştirmeye çabalıyor. Son olarak Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesi ekonomisini korumak adına 750 milyar Euro tutarında ek acil tahvil alım programı başlattı. Karar sonrasında AMB Başkanı Lagarde; sıra dışı zamanlarda sıra dışı önlemler alınması gerektiğini, euroya bağlılığın bir sınırı olmadığını belirtti. Açıklanan tedbirler arasında; 2020 yılı sonuna kadar 750 milyar euroluk geçici varlık alım programı, Yunanistan’ın kamu borcu mevcut kurallardan muaf tutulacak, mevcut parasal genişleme programı çerçevesinde mümkün olan tüm varlıkları içerecek ve yeterli kredi kalitesine sahip şirket tahvillerine genişletilecek. Bu program AMB’nın virüs salgın kriz safhasının geçtiğine karar verene kadar ve en az bu yılın sonuna kadar sürecek. Diğer yandan doların küresel bazda değer kazanımı devam ediyor. Önemli merkez bankalarının son hamleleri tam olarak piyasaları sakinleştiremedi. Dolardaki performans ile birlikte aşağı yönlü harketler sergileyen EURUSD paritesi son 3 yılın en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlanıyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.07840 – 1.08758 – 1.09521 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.06594 – 1.04975 – 1.03536 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Küresel bazda derinleşen korona virüs endişeleri gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. Bu baskı sürerken dolar küresel bazda toparlanma hareketleri sergiliyor. Bunların etkisi ile yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren parite 6.55 seviyelerini test etti. Diğer yandan TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımladı. Buna göre TCMB’nin toplam rezervleri geçtiğimiz hafta 2 milyar 670 milyon dolar azaldı ve 104 milyar 165 milyon dolara geriledi. Ek olarak piyasalar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarını takip etti. Albayrak; 3 aylık dönemde piyasada 50-60 milyar TL’lik likidite olacağını, tüm esnafların ana para ve faiz ödemelerini ertelediklerini belirtti. Albayrak; 2020 için koyulan hedeflere göre ilk çeyrek büyümesinde Ocak ve Şubat çok iyi, Mart ayında hafif yavaşlama ile beklentilerin üzerinde büyüme yaşanacağını belirtti. ABD kanadından ise gelen ekonomik veriler takip edildi. Gelen veriye göre ABD’de işsizlik maaşı başvuruları korona virüs salgınının etkisi ile işten çıkarmalar nedeniyle iki yılın zirvesini gördü. Veri 14 Mart’ta sona eren haftada 70K arttı ve 281K olarak gerçekleşti. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.55143 – 6.60963 – 6.65511 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.45298 – 6.38782 – 6.33563 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın

Dolarda küresel bazda toparlanma devam ediyor. Dolar endeksine baktığımızda geçtiğimiz haftadan itibaren yaklaşık olarak %8 oranında değer kazanımı yaşandığı görülüyor. Son zamanlarda yatırımcıların diğer piyasalarda teminat tamamlama çağrıları sebebiyle nakite ihtiyaç duymaları nedeniyle altında satış hareketleri görülüyordu. Bunların üzerine ABD para biriminin rekor seviyeye yükselmesi ile altın fiyatlarında zayıf performans devam ediyor. Dolara olan ilgi Fed ve diğer merkez bankalarının swaplar ve repo operasyonları ile likidite vermesine ve faiz indirmelerine karşın oldukça yükseliyor. Buda altın fiyatları üzerinde baskı unsurları oluşturuyor. Diğer yandan ABD’den gelen ekonomik veriler takip ediliyor. Dün gelen veriye göre ABD’de Philadelphia Fed Endeksi Mart ayında rekor düşüş yaşadı ve 36.7’den -12.7 seviyesine geriledi. Gelen veri ise korona virüs salgınının imalat sektörüne yaptığı etkiyi gözler önüne serdi. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1517.38 – 1549.36 – 1591.51 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1451.79 – 1426.56 – 1401.02 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol

Petrol fiyatlarında Putin’in Rusya Enerji Bakanı Novak’a Suudi Arabistan ile görüşme konusunda yönlendirmede bulunduğu spekülasyonu tarihin en sert yükselişlerinden birini yaşadı. Diğer yandan Korona virüs salgınının küresel bazda artması ve Avrupa’da vaka sayısının Çin’deki vaka sayılarına eklenmesi ile birlikte endişeler artıyor. Virüs salgını ile başlayan; Suudi Arabistan ve Rusya arasında anlaşmazlık ile devam eden gerginlikler ile birlikte petrol fiyatları üzerinde büyük çöküşler yaşanmış ve fiyatlar son 18 yılın en düşük seviyelerine gerilemişti. Diğer yandan küresel bazda hükümetlerin ve merkez bankalarının attığı adımlar ve teşvikler piyasaları tam olarak rahatlatmasa da petrol fiyatlarında son 18 yılın en düşük seviyelerinden toparlanma hareketleri yaşattı. 2020 yılının ilk gününden itibaren petrolün performansına baktığımızda %60’ın üzerinde değer kayıpları yaşandığı görülüyor. Piyasaların bu durumunda petrolün haftanın son işlem gününü hangi seviyelerde kapayacağı merakla bekleniyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 31.17 – 33.51 – 36.03 seviyeleri direnç noktaları olarak; 27.32 – 24.41 – 21.74 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 27.54 – 30.02 – 33.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 26.03 – 24.36 – 22.04 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Uzun süredir zayıf performans gösteren doğal gaz fiyatlarına birde petrol piyasasında devam eden ‘fiyat savaşları’ baskı oluşturdu. Piyasalar küresel bazda yaşanan gelişmeler yakından takip ederken; diğer yandan da Ameirka’dan gelen doğal gaz stokları verisini takip etti. Dün gelen veriye göre geçtiğimiz hafta Amerika’da doğal gaz stokları -9B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise stokların -6B düzeyinde gelebileceği yönündeydi. Veri ile birlikte doğal gaz fiyatlarında volatilite arttı ve bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.677 – 1.760 – 1.851 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.601 – 1.556 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.