GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 19.03.2020
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası; Fed ile koordine şekilde yürütülen swap ayarlamaları kapsamında piyasalara likitide sağlamaya çalışıyor. Böylelikle bankalar 84 gün boyunca ABD doları cinsinden borçlanabilecekler. Dolara yönelik talep oldukça artarken; koronavirüsün tetiklediği ekonomik hasar 2008 yılındaki erime yaşatan finansal krizi hatırlattı. Dolar cinsinden 3 aylık Libor faizi Salı günü 2008 yılından itibaren görülen en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası piyasalara istikrar kazandırmak için İtalyan tahvilleri alarak müdahalede bulundu. Bu gelişme İtalyan tahvilleri üzerindeki baskının azalmasına yol açtı. Bununla birlikte piyasalar dün Euro bölgesinden gelen Tüfe verisini takip etti. Gelen veriye göre Euro bölgesinde Tüfe Şubat ayında yıllık bazda %1.2 olarak gerçekleşti. Veri piyasalardaki beklentilere paralel geldi. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi %2 ve %2’nin bir miktar altı. Gelen veri ile birlikte hedeften halen uzak olunduğu görüldü. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.09521 – 1.10501 – 1.11557 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.08758 – 1.07840 – 1.06918 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen toplantı sonrasında ‘ekonomik istikrar kalkanı’ paketi açıklandı. Bu paketten ise 100 milyar liralık mali destek çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak; 100 milyar liralık mali desteğin yanında piyasaların likidite ve finansman endişesini de büyük oranda rahatlattıklarını, bu paketin vatandaşların çoğuna dokunan dinamik bir paket olduğunu, zamanla ihtiyaç duyulan alanlarda yeni adımların devreye girebileceğini belirtti. Son dönemlerde küresel piyasalarda yaşanan koronavirüs salgını baskısı gün geçtikçe piyasalarda kendini daha da yoğun hissettirmeye devam ediyor. Küresel piyasalarda yaşanan endişe ve kaygılar gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskıyı artırıyor. Bu baskılardan TL’de payını alıyor ve USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Bu yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte parite 6.50 seviyelerini test ediyor. Küresel gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek ve bu gelişmelerin TL üzerindeki etkileri değerlendirilmeye çalışılacak. TCMB Salı günü olağanüstü toplanarak 100 bp faiz indirim yoluna gitmişti. Bu sebeple bugün planlanan toplantı gerçekleşmeyecek. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 6.50304 – 6.55143 – 6.60963 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.45298 – 6.38782 – 6.33563 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Altın
Son zamanlarda küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ve yükselen volatilite ortamında altın fiyatları düşmeye devam ediyor. Traderların diğer piyasalardaki teminat kapama çağrılarını karşılayabilmek için nakit ihtiyaçlarını altın satışı yaparak karşılamaları altında değer kayıpları yaşanmasına neden oluyor. Korona virüs salgını nedeniyle hükümetler ve merkez bankalarının teşvikleri ve adımları yakından takip ediliyor. Salgının özellikle Avrupa’da artması ve tam olarak kontrol altına alınamaması küresel ekonomiye yönelik endişeleri artırıyor. Bu endişeler ise küresel piyasalarda sert satış hareketlenmelerinin yaşanmasına neden oluyor. Özellikle ABD ve Avrupa borsalarında son yılların en sert düşüşleri görülüyor. Geçtiğimiz hafta piyasa açılışından itibaren altın fiyatlarında yaklaşık olarak %13 oranında değer kayıpları yaşandığı görülüyor. Piyasalar küresel gelişmeler yakından izlemeye devam edecek. Diğer yandan gün içerisinde ABD’den gelecek ekonomik veriler izlenecek. 15:30’da gelecek olan Philadelphia Fed İmalat Endeksi volatiliteyi bir miktar artırabilir. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1482.16 – 1517.38 – 1549.36 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1451.79 – 1426.56 – 1401.02 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Suudi Arabistan petrol fiyatları üzerindeki savaşını derinleştiriyor. Piyasalara düşen haber akışlarına göre Suudi Arabistan önümüzdeki aylarda petrol üretimini rekor seviyede tutacağını kaydetti. Suudi Arabistan’ın Rusya ile fiyat savaşında geri adım atmaması ve başka bir hamle daha gerçekleştirmesi fiyatlar üzerinde büyük baskı oluşturdu ve aşağı yönlü hareketlenmeleri tetikledi. Bu hareketlenmeler ile birlikte petrol yaklaşık olarak son 18 yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı’nın; Saudi Aramco’ya önümüzdeki aylarda günlük 12.3 milyon varillik petrol üretme talimatı verdiği belirtildi. Korona virüs salgını ile birlikte başlayan gelişmeler ‘fiyat savaşları’na dönüştü ve bu gerilim petrol piyasası üzerinde büyük baskılar yapmaya devam ediyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 26.91 – 28.98 – 31.33 seviyeleri direnç noktaları olarak; 23.86 – 21.74 – 18.76 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 24.36 – 26.03 – 27.17 seviyeleri direnç noktaları olarak; 22.02 – 20.17 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Petrol piyasasında derinleşen ‘fiyat savaşları’ küresel bazda ekonomileri etkiliyor. Ekonomiler etkilenirken bu gerginlikler emtia fiyatları üzerinde de baskı oluşturuyor. Zaten uzun süredir zayıf performans gösteren doğal gaz fiyatları ise bu baskılar ile birlikte aşağı yönlü hareketlenmeler sergiliyor. Bu aşağı yönlü hareketlenmeler ile birlikte son yılların en düşük seviyelerinde fiyatlamalarına devam eden doğal gazda piyasalar bugün Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları verisini takip edecek. Veri TSİ 17:30’dagelecek ve veri ile birlikte volatilite bir miktar artacaktır. Piyasalardaki beklentiler verinin -6B düzeylerinde gelebileceği yönünde. Beklentilerin üzerinde azalan stoklar fiyatlarda bir miktar toparlanma eğilimi gerçekleştirebilir. Tüm bunlar ışığında natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.677 – 1.760 – 1.851 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.601 – 1.556 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.