GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 18.03.2020
EURUSD
Piyasalar dün Almanya’dan gelen ZEW beklentiler endeksini takip etti. Buna göre Mart ayında beklentilerden düşük gelen veri ile birlikte Avrupa’nın en büyük ekonomisine yönelik olumsuz algının devam ettiği görüldü. Gelen veriye göre ZEW beklentiler endeksi Mart ayında -49.5 değerinde gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise -30 seviyelerinde gerçekleşeceği yönündeydi. Diğer yandan ABD kanadından gelen sanayi üretimi verisi dikkat çekti. Veriye göre Amerika’da virüs salgını öncesi Sanayi Üretimi Şubat ayında güçlendi. Gelen veriye göre ABD’de Şubat ayında sanayi üretimi %0.6 oranında arttı. Gün içerisinde ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi takip edilecek. Son zamanlarda bölge ekonomisinin başı korona virüs ile dertte. Çin sonrasında virüsün ana merkezi Avrupa olmaya başladı. Bu sebeple virüs konusunda gelebilecek olan haber akışları Euro varlıkları üzerinde zaman zaman baskı oluşturuyor. Yeni hafta içerisinde yaklaşık olarak %3 oranında değer azalışı yaşayan EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde karşımıza sırasıyla 1.10945 – 1.11557 – 1.12271 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.09608 – 1.08914 – 1.07840 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün acil toplanarak 100 baz puanlık faiz indirimine gittiğini açıkladı. Böylelikle politika faizi %9.75 oranına çekilmiş oldu. Karar metninde; yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığı, bankalara imkanlar çerçevesinde ihtiyaç duydukları likiditenin sağlanacağı belirtildi. Ek olarak piyasaya 91 güne kadar repo ihaleleriyle likidite sağlanacağı ifade edildi. Son günlerde korona virüs nedeniyle küresel piyasalarda sert satışlar yaşanırken; TL kanadında baskı oluşmaya başlamıştı. Bu baskı ile birlikte yukarı yönlü hareketlenen USDTRY paritesinde, TCMB’nin acil faiz indirimi sonrasında yükseliş devam etti. Bu yükseliş ile birlikte kur Eylül 2018’den beri en yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Bugün ki olağanüstü toplantı sonrasında TCMB, Perşembe günü olan olağan toplantısını gerçekleştirmeyeceğini duyurdu. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan önemli ekonomik veri akışı bulunmuyor. Küresel bazda gerçekleşen gelişmeler yakından takip edilecek. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.45298 – 6.50304 – 6.55143 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.38782 – 6.33563 – 6.26088 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Küresel piyasalarda artan korona virüs endişeleri ile birlikte piyasalarda sert satış hareketleri yaşanıyor. Diğer piyasalarda yaşanan bu kayıplar dolayısıyla ortaya çıkan nakit ihtiyacı sonucunda gelen altın satışları sebebiyle fiyatlarda aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları takip edilmiş ve Trump; olası resesyon uyarısında bulunmuştu. Ek olarak küresel merkez bankalarının gerçekleştirdiği bir dizi teşvikler ve genişlemeci adımlar ile birlikte G-7 ülkelerinin liderlerinin küresel koordineli bir adım için gereken her şeyin yapılacağını taahhüd etmeleri yatırımcıların üzerindeki endişelerini azaltmaya yetmedi. Gün içerisinde piyasalar ABD’den gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. TSİ 15:30’da gelecek olan İnşaat İzinleri verisi bir miktar volatiliteyi artırabilir. Diğer yandan ana konu korona virüs olmaya devam ediyor. Virüs ile derinleşen kaygılar fiyatlamalar üzerinde büyük etkiler yaratıyor. XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1549.36 – 1595.47 – 1631.74 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1517.38 – 1484.74 – 1451.79 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Dün piyasalara düşen haber akışlarına göre Suudi Arabistan petrol ihracatını Mayıs ayından itibaren günlük 10 milyon varil ile rekor seviyeye çıkaracak. Gelen haber akışları ile birlikte Suudi Arabistan’ın ‘fiyat savaşları’nda ne kadar kararlı olduğu gözler önüne serildi. Yaşanan gelişmeler ile birlikte petrol fiyatları üzerinde baskı bir miktar daha arttı ve aşağı yönlü hareketlenmeler görüldü. Böylelikle Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz hafta başlattığı fiyat savaşları sonrasında petrol fiyatlarında değer kayıpları %35 seviyelerine ulaşmış oldu. Piyasalar bu konuda gelebilecek haber akışlarını yakından takip ederken; gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan ham petrol stokları verisi izlenecek. Veri TSİ 17:30’da gelecek ve fiyatlar üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 31.33 – 36.04 – 39.72 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 28.48 – 26.91 – 23.86 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 27.22 – 28.12 – 29.38 seviyeleri direnç noktaları olarak; 26.49 – 25.73 – 25.07 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Yeni haftaya 1.85 seviyelerinde başlangıç yapan doğal gaz fiyatlarında zayıf performans devam ediyor. 2019’un son aylarında küresel çapta artan üretimler başta olmak üzere çeşitli sebeplerle aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren doğal gaz fiyatlarında piyasalar yarın Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları verisini takip edecekler. Zaten uzun süredir üzerinde baskı hissedilen doğal gaz fiyatlarında, petrol piyasasında gerçekleşen fiyat savaşları da bir diğer önemli baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü toparlanmalarda ilk olarak 1.760 seviyesi karşımıza direnç noktası olarak çıkıyor. Bu seviyenin geçilmesi ile birlikte sırasıyla 1.855 – 1.985 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise ilk olarak 1.677 seviyesi destek noktası olarak karşımıza çıkabilir. Bu seviyenin geçilmesi ile birlikte sırasıyla 1.640 – 1.601 seviyeleri diğer destek noktaları olarak test edilebilir.