GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 17.03.2020

ABD Başkanı Trump Korona Virüs İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

ABD Başkanı Trump Beyaz Saray’da Kovid-19 mücadele görev gücü ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Bu basın toplantısında açıklamalarda bulunan Trump; gelecek 15 gün için halkın izlemesi gereken adımlara ilişkin kılavuz hazırlandığını, virüsün etkilerini azaltmak için herkesin kritik rolü olduğunu belirtti. Ek olarak Trump; korona virüsü yenmenin ve kontral altına almanın Temmuz yada Ağustos ayını bulabileceğini açıklamalarına ekledi.

EURUSD

Fed’in ikinci kez gerçekleştirdiği sürpriz faiz indirimi ile faiz oranının sıfıra çekmesi ile birlikte yeni haftaya yukarı yönlü gapli açılış ile başlayan EURUSD paritesinde dalgalı seyir devam ediyor. Diğer yandan korona virüs salgınının Avrupa ülkelerinde yayılmasının oldukça artması ve bu salgın sebebiyle can kayıplarının yaşanması Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Özellikle İtalya’da can kayıpları oldukça dikkat çekici boyutlara ulaştı. Salgının merkezi haline gelen Avrupa’da borsalarda çok sert düşüşler yaşanıyor. Bu sert düşüşler ise Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Piyasalar gün içerisinde Almanya’dan gelecek olan ZEW Ekonomik Hissiyatı verisini takip edecekler. Ardından Amerika’dan gelecek olan Perakende Satışlar ve İş İmkanları ve Değişim Oranı ekonomik verileri takip edilecek. Veriler sırasıyla TSİ 13:00 15:30 ve 17:00’da gelecek. Veriler ile birlikte paritede volatilite artacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.12271 – 1.13317 – 1.14021 seviyeleri direnç noktaları olarak; aşağı yönlü gevşmelerde ise 1.11557 – 1.10594 – 1.09918 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Fed’in ikinci kez sürpriz faiz indirim yoluna gitmesi ilk etapta USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirse de bu hamle piyasaları tam olarak rahatlatmadı. Küresel piyasalarda yaşanan endişeler ve riskten kaçınma ile birlikte USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Parite bu hareketlenmeler ile birlikte 6.40 seviyelerinin üzerini gördü. Diğer yandan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 535 baz puanla yaklaşık olarak 2 senenin en yüksek seviyelerine çıkmış oldu. Küresel bazda merkez bankaları faiz indirimlerine ve genişlemeci hamlelerine devam ediyor. Hafta içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir toplantı yapacak. Bu olağan toplantı sonrasında piyasalarda TCMB’nin faiz oranında indirimine devam edebileceği beklentileri oldukça yüksek. Toplantı Perşembe günü yapılacak ve karar ile birlikte açıklamalar yakından takip edilecek. Her ne kadar küresel piyasalarda merkez bankaları genişlemeci adımlar atsa da, asıl istenilen haber korona virüs ile ilgili. Bu konuda gelebilecek olan iyi bir haber merkez bankalarının adımlarından daha etkili olacaktır. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.45298 – 6.50304 – 6.55143 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.38782 – 6.33563 – 6.26088 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın

Tüm piyasaların üzerinde bir kara bulut gibi durmaya devam eden korona virüs etkisi halen tüm ağırlığı ile etki ediyor. Bu etkileri bir miktar azaltmak için Fed’in kısa aralıklarla gerçekleştirdiği faiz indirimleri takip edilirken; dün ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları yakından takip edildi. Trump Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada korona virüsün tamamen kontrol altına alınmasının Temmuz yada Ağustos ayını bulabileceğini belirtti. Yaşanan gelişmeler küresel piyasalarda sert satış baskıları yaşanmasına neden oluyor. Ve bu baskılar karşısında yatırımcıların teminat tamamlama ihtiyaçları doğuyor ve nakite ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Bu ihtiyaç ise zaman zaman altında satışların yaşanmasına neden olabilir. Her ne kadar riskten kaçınma eğilimi ve merkez bankalarının genişlemeci tavırları altına pozitif yansısa da bu ihtiyaçlar aşağı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına etki ediyor. Korona virüs endişelerinin devam etmesi güvenli liman ihtiyacının sürmesine neden olacaktır. XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1517.38 – 1549.36 – 1595.47 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1484.74 – 1451.79 – 1393.93 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol

Suudi Arabistan ile Rusya arasında başlayan ‘fiyat savaşları’ ile birlikte petrol fiyatlarında tarihi çöküş yaşanmış ve %30’un üzerinde değer kayıpları görülmüştü. Piyasalarda bu çekişme devam ederken; korona virüs konusundaki endişelerde daha da derinleşmeye başlıyor. Bu endişeler ise fiyatlar üzerindeki baskısını daha da artırıyor. Bunların üzerine Saudi Aramco Finansal Danışmanının, fiyatların varil başına 30 dolar olmasından memnun olduklarını belirtmesi fiyatlarda daha da aşağı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına neden oldu ve petrol fiyatları 2016 yılından beri ilk kez 30 doların altını görmüş oldu. Korona virüs endişelerinin artması ile piyasalarda daha fazla ülkenin sınırlarını kapaması ve daha fazla uçuşların iptal edilebileceği endişeleri petrol fiyatlarında büyük baskı oluşturdu. Bu sebeple şuan ana gündem konusu korona virüs ve bu konuda ggelebilecek haber akışları piyasalarda volatiliteyi oldukça artıracaktır. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde 31.33 – 36.04 – 39.72 seviyeleri direnç noktaları olarak; 29.23 – 26.91 – 23.86 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 30.07 – 31.65 – 33.97 seviyeleri direnç noktaları olarak; 29.16 – 28.44 – 27.12 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Küresel piyasalarda korona virüs etkisi tüm ağırlığı ile devam ediyor ve bu ağırlık fiyatlamalara da oldukça yansıyor. Bu gelişmeler ister istemez doğal gaz fiyatları üzerinde de etki ediyor. Virüs ile birlikte petrol piyasasında başlayan fiyat savaşları, doğal gaz üzerinde baskı oluşturan bir diğer önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu baskılar ile birlikte doğal gaz fiyatlarında volatilite geçtiğimiz haftalara nazaran bir miktar daha azalmış gibi duruyor. Piyasalar bu gelişmeleri yakından takip ederken, diğer yandan hafta içerisinde Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları verisini takip edecek. Veri fiyatlamalar üzerinde volatiliteyi bir miktar artırabilir. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.855 – 1.985 – 2.101 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.760 – 1.677 – 1.601 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.