GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 16.03.2020
Fed Piyasaya Müdahaleye Devam Ediyor
Mart ayının üçünde sürpriz bir şekilde faiz indirim yoluna giden Fed, piyasalara müdahalesine devam ediyor. Fed’den yapılan açıklamaya göre Federal Açık Piyasa Komitesi fonlama faizini yüzde 0 – 0.25 aralığına çekti. Ek olarak merkez bankası 700 milyar dolarlık genişleme programı açıkladı. Ayrıca açıklamada; ekonominin son olayların etkisini atlattığı ve istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yöneldiğine ikna olana kadar Fed’in faizleri sıfıra yakın tutacağı; bu adımın ekonomik faaliyetler, güçlü iş gücü piyasası koşulları ve enflasyonun Komite’nin %2 simetrik hedefine dönmesi konusunda destekleyici olacağı belirtildi. Karar ardından Fed Başkanı Powell açıklamalarda bulundu. Powell; korona virüsün ABD ekonomisi ve tüm dünyada güçlü bir etkisinin olduğunu, finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını ve enerji sektörünün stres altında olduğunu belirtti. Ek olarak Powell; enflasyonun bu yıl korona virüs nedeniyle büyük bir ihtimal ile baskılanacağını, Fed’in hazine tahvili ve mortgage dayalı menkul kıymet alımı planladığını belirtti.
EURUSD
Geçtiğimiz haftayı 1.1104 seviyelerinde kapatan EURUSD paritesi yeni haftaya yukarı yönlü gapli bir açılış ile başladı. Kuşkusuz Fed’in gece yarısı fonlama faizini 0 – 0.25 aralığına çekmesi bu yukarı yönlü açılışın en büyük nedeni oldu. Amerika Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında açıkladığı ekonomik tedbirler hayata geçiyor. Fed’in kararı ardından ABD Başkanı Trump; beni çok mutlu eden iyi bir haber açıklamasında bulundu. Ek olarak Fed; bankalara 90 gün süre ile reeskont penceresinden borçlanma imkanı tanırken, rezerv karşılık oranlarını sıfıra indirmek gibi bazı ek tedbirler almıştı. Fed’in ‘genişlemeci’ ve piyasaya likidite sağlama amaçlı adımları dolarda küresel bazda değer kayıpları yaşatırken; EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeleri destekliyor. Küresel piyasalarda korona virüs endişeleri sürmeye devam ediyor. Bu konu ekonomileri domino taşı gibi etkiliyor ve sert sert fiyat hareketlenmeleri yaşanmasına neden oluyor. Bu konu ile birlikte merkez bankalarının adımları da bir bir gelmeye devam ediyor. Gün içerisinde ekonomik takvimde önemli bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Küresel gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.11557 – 1.12214 – 1.13487 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10594 – 1.09918 – 1.08937 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Çin kaynaklı korona virüs piyasaların üzerinde bir kara bulut gibi durmaya devam ediyor. Yaşanan endişeler sert fiyat hareketlenmeleri yaşatırken; merkez bankalarının müdahaleleri de sıklaşmaya başladı. En son 3 Mart’ta sürpriz bir faiz indirim yoluna giden Fed, dün gece de indirime gitti ve fonlama faizini yüzde 0 – 0.25 aralığına çekti. Bununla birlikte tahvil alımlarını en az 700 milyar dolar artırma taahhüdünde bulundu. Bu faiz indirimi ile birlikte USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenme gerçekleşti. Geçtiğimiz haftayı 6.33 seviyelerinde kapatan parite, yeni haftanın açılışında 6.27 seviyelerini gördü. Fed’in adımları ile küresel bazda bir miktar değer kaybı yaşayan dolardan destek alan TL kanadında son günlerde gündem de küresel piyasalarla paralel gidiyor. Şimdi gözler hafta içerisinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği toplantıya çevrildi. Toplantı Perşembe günü gerçekleşecek. Bankanın vereceği karar merakla bekleniyor ve TL varlıkları üzerindeki volatilite karar ardından oldukça artacaktır. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.33563 – 6.38782 – 6.45298 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.26088 – 6.22187 – 6.17881 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Küresel piyasaların üzerindeki korona virüs kabusu devam ediyor. Ve bu kabusa karşılık Fed virüsün üzerine ‘para atıyor.’ Virüs ile birlikte küresel bazda ekonomiler olumsuz etkilenirken; bu ekonomilere merkez bankaları destek sağlamaya çalışıyor. Mart ayının üçünde sürpriz bir faiz indirimine giden Fed; dün gece de faiz oranını sıfıra çekti. Ayrıca banka tahvil alımlarını en az 700 milyar dolar artırma taahhüdünde bulundu. Bununla birlikte Fed; bankalara 90 gün süre ile reeskont penceresinden borçlanma imkanı tanırken, rezerv karşılık oranlarını sıfıra indirdi. Yaşanan gelişmeler dolarda değer kayıpları yaşatırken, altında yukarı yönlü hareketlenmeleri destekliyor. Geçtiğimiz haftayı 1529 seviyelerinde kapatan XAUUSD; yeni haftaya yukarı yönlü gapli açılış ile 1569 seviyelerinde başlangıç yaptı. Geçtiğimiz yılı %18 seviyelerinde kazanç ile kapatan altın fiyatlarında değer kazanımları bu yıl da devam ediyor. Küresel bazda yaşanan gelişmeler fiyatlamalarda zaman zaman sert hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1562.56 – 1595.47 – 1631.19 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1517.38 – 1484.74 – 1451.79 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Suudi Arabistan’ın üretimi Nisan ayında %25’ten fazla artıracağını duyurması, Rus petrol üreticilerinin gelecek ay üretimi artıracaklarını kaydetmesi, Kremlin’in Suudi Arabistan ile görüşme planlarının olmadığını açıklaması, OPEC+ koalisyonunun anlaşmazlıkları… Petrol piyasaları daha önce görülmemiş arz-talep şokunu yaşamaya devam ediyor. Yaşanan tüm gelişmeler petrol fiyatlarında geçtiğimiz hafta 2008’den beri en kötü haftalık düşüşün yaşanmasına neden oldu. Petrol piyasasında yaşanan bu ‘fiyat savaşları’ tüm piyasaları etkiledi ve küresel piyasalarda durgunluk ve endişeleri tetikledi. Önümüzdeki günlerde ‘fiyat savaşları’nın daha da büyüyebileceği korkusu fiyatlar üzerinde büyük baskı yapmaya devam ediyor ve bu baskı aşağı yönlü sert hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Bu piyasa koşullarında fiyatlarda volatilite oldukça yüksek bir seyir izliyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 36.20 – 39.72 – 44.70 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 31.13 – 29.23 – 26.91 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir. Crude grafiğinde ise 32.43 – 33.97 – 36.26 seviyeleri direnç noktaları olarak; 30.10 – 28.44 – 27.12 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
NATGAS
Geçtiğimiz haftayı yaklaşık olarak %12 oranında değer kazanımı ile kapatan doğal gaz fiyatları, yeni haftaya aşağı yönlü gapli açılış ile başladı. Geçtiğimiz Cuma gününü 1.89 seviyelerinde kapatan fiyatlar; yeni haftaya 1.85 seviyelerinde başlangıç yaptı. Petrol piyasalarında yaşanan fiyat savaşları doğal gaz fiyatları üzerinde de baskı oluşturdu. Küresel bazda doğal gaz üretiminin artması ile uzun süredir üzerinde büyük bir baskı olan doğal gaz fiyatlarında; petrol piyasalarındaki gelişmeler de başka bir baskı olarak karşımıza çıkıyor. Yeni haftanın ilk iş gününde natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.876 – 1.985 – 2.101 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.768 – 1.677 – 1.601 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.