GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 11.03.2020

Koronavirüs Türkiye’de

Küresel piyasaları yaklaşık olarak 3 aydır etkisi altına alan koronavirüs salgını etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamasında; koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucunun pozitif çıktığını belirtti. Ek olarak Koca; salgına karşı yürütülen strateji ve disiplinli eylem planında direncin hiç kırılmadığını ve kat kat arttığını belirtti.

EURUSD

Yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte hafta içerisinde 1.15 seviyelerini test eden EURUSD paritesinde piyasalar gün içerisinde ABD’den gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. TSİ 15:30’da açıklanacak olan tüfe verisi küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. Diğer yandan yarın Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı toplantı merakla bekleniyor. Toplantı sonrasında Avrupa Merkez Bankası faiz oranı kararını açıklayacak. Fed’in sürpriz faiz indirimi sonrasında gerçekleşecek olan bu toplantıda piyasalar AMB’nın faiz indirim yoluna gidebileceğini bekliyor. Ardından AMB Başkanı Lagarde bir basın toplantısı düzenleyecek ve bu basın toplantısında yapılacak olan açıklamalarda önümüzdeki günlere ait ipuçları aranacak. Şubat ayının ortalarından itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesinde Şubat ayının ortalarından itibaren yaklaşık olarak %6 üzerinde değer kazanımları yaşandığı görülüyor. EURUSD paritesini teknik olarakinceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.13567 – 1.14859 – 1.16345 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.12824 – 1.12032 – 1.10942 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Çin kaynaklı ortaya çıkan koronavirüs küresel piyasalarda etkisine devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koru dün gece bu konu hakkında basın toplantısı düzenledi ve yurtiçinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucunun pozitif çıktığını belirtti. Virüsün Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmasından 3 ay sonra yurtiçine gelmesi ile TL varlıkları üzerinde volatilite arttı ve Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamaları ardından USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Bu konuda gelecek olan haber akışları yakından izlenmeye devam edilecek. Diğer yandan piyasalar gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan Cari Hesap ekonomik verisini takip edecek. Veri TSİ 10:00’da gelecek ve TL varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. ABD kanadından ise gelecek olan Tüfe verisi takip edilecek ve veri TSİ 15:30’da açıklanacak. Büyük resimde TL’nin üzerinde halen jeopolitik ve enflasyonist baskılar devam ediyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 6.17881 – 6.21498 – 6.25490 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.10078 – 6.07036 – 6.02962 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın

‘Kara pazartesi’ sonrası ABD’de hisselerin son yılların en sert düşüşünü yaşaması sonrasında ABD Başkanı Trump açıklamalarda bulundu. Trump; ekonomiyi desteklemek için atacağı çok önemli bir dizi adım kapsamında gelir vergisinde indirime gitmeyi planladığını belirtti. Diğer yandan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ekonomiye dair ılımlı mesajlar verdi. Bu gelişmeler dolarda küresel bazda toparlanma hareketlerinin yaşanmasına neden oldu. Bu gelişmeler ile bir miktar aşağı yönlü gevşeme hareketleri gerçekleştiren ons altında yinede son 7 yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşanıyor. Küresel piyasalarda belirsizlikler, endişeler devam ediyor. Geçtiğimiz yılı %18 civarlarında değer kazanımları ile kapatan ons altın; 2020 yılında da bu kazanımlarını sürdürmeye devam ediyor. Gün içerisinde piyasalar ABD’den gelecek olan Tüfe verisini takip edecek. Veri TSİ 15:30’da açıklanacak. XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla1686.98 – 1714.04 – 1753.82 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1633.77 – 1610.92 – 1582.59 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol

Petrol piyasasında yaşanan ‘fiyat savaşları’nın küresel piyasalarda yansımaları devam ediyor. Son olarak Saudi Aramco CEO’sunun açıklamaları takip edildi. Aramco Ceosu Nasser; Nisan ayında maksimum kapasiteyle 300 bin varil/gün üzerinde petrol tedarik edeceklerini, böylece şirketin günlük üretimi 12.3 milyon varile ulaşacağı belirtildi. Diğer yandan Rusya Enerji Bakanı Novak; üretimi kısa vadede günlük 250-300 bin varil, genel olarak ise 500 bin varil düzeyinde artırılabileceklerini, bu sebeple petrol fiyatlarının toparlanmasının aylar alabileceğini belirtti. Yeni haftaya %30’ların üzerinde değer kayıpları yaşayarak başlayan petrol fiyatlarında gelebilecek haber akışları yakından takip ediliyor. Diğer yadan piyasalar bugün ABD’den gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri TSİ17:30’da açıklanacak. Gelen veri volatiliteyi yükseltebilir. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde 40.83 – 44.70 – 48.54 seviyeleri direnç noktaları olarak; 36.96 – 33.44 – 31.13 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 39.12 – 42.30 – 46.51 seviyeleri direnç noktaları olarak; 34.74 – 30.20 – 27.12 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Hafta sonu Suudi Arabistan’ın başlattığı petrolde ‘fiyat savaşları’ndan etkilenen doğal gaz fiyatları, içerisinde bulunduğumuz haftaya aşağı yönlü gapli açılış ile başlamıştı. Ardından ilerleyen günlerde yaşanan gelişmeleri sindiren ve panik havasını üzerinden bir miktar atan küresel piyasalarla birlikte doğal gaz fiyatlarında toparlanma hareketleri gerçekleşti. Piyasalar yarın ABD’den gelecek olan doğal gaz stokları verisini takip edecek. Veri ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite artacaktır. Veri TSİ 17:30’da açıklanacak. Natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.985 – 2.110 – 2.252 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.876 – 1.768 – 1.677 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.