GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 10.03.2020
‘Kara Pazartesi’ Sonrası Piyasalar
Suudi Arabistan ile Rusya arasında başlayan petrol fiyatları savaşı ile çöken petrol fiyatlarından oldukça fazla etkilenen küresel piyasalarda dün oldukça sert hareketlenmeler gerçekleşti. Bu gelişme ile birlikte finans piyasalarında panik havası hakim olurken; ABD ve Avrupa hisse senetlerinde 2008 krizinden bu yanan en sert düşüşler gerçekleşti. S&P5oo endeks vadeli kontratları yaklaşık %5 düştü ve bunun sonucu spot piyasa kapalıyken devre kesici devreye girdi. ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi %05 altına inerken; 30 yıl vadeli tahvillerin faizi %0.9’un altın indi. Böylelikle ABD’nin Hazine tahvil getiri eğrisi bütün olarak ilk kez %1 seviyesinin altını gördü. Yaşanan gelişmeler sonrasında küresel bazda gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. Gelebilecek haber akışları volatilitenin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Son zamanlarda gerçekleştirdiği kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken EURUSD paritesi dün itibari ile son 1 yılın en iyi seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Petrol fiyatlarının çökmesi ile yaşanan ‘kara pazartesi’ Avrupa ve Amerika hisse senetlerinde 2008 krizinden beri en büyük düşüşler yaşanmasına neden olurken, dolarda değer kayıpları yaşanmasına neden oldu. Bu da EURUSD paritesinin kazanımlarını korumasına vesile oldu. Almanya’da beş yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi -%1 ile rekor düşük seviyelere geriledi. Diğer yandan New York Fed dün yaptığı açıklamada gecelik ve vadeli repo işlemlerinde miktarı artıracağını duyurdu. Açıklamada artışların rezerv arzının bol kalmasını sağlamak ve politika uygulamasını olmuşuz etkileyebilecek para piyasası baskılarından kaynaklanacak riski ortadan kaldırmak için yapıldığı belirtildi. Gün içerisinde Euro bölgesinden gelecek olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi takip edilecek. Veri TSİ 13:00’da gelecek ve Euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.14859 – 1.16345 – 1.18072 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.13567 – 1.12824 – 1.12032 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Suudi Arabistan ile Rusya arasında başlayan ‘petrol fiyat savaşları’nın etkisi küresel piyasalarda oldukça fazla hissedildi. Petrol fiyatlarında yaşanan %30’un üzerinde düşüş ile birlikte küresel piyasalar çakıldı, hisse senetlerinde düşüşler yaşanırken; para birimleri ve tahvillerde sert hareketlenmeler gerçekleşti. Bu gelişmeler ile birlikte dün tam bir ‘kara pazartesi’ yaşandı ve USDTRY paritesi de piyasalardaki hareketleri takip ederek yeni haftaya %1’in üzerinde yükseliş ile birlikte başladı. Piyasalar küresel bazda gelişmeleri yakından izlemeye ve sindirmeye çalışıyor. Gelebilecek haber akışları volatilitenin tekrar artmasına neden olabilir. Diğer yandan gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan çeyreklik işsizlik ortalaması verisi takip edilecek. Veri TL varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Bu sebeple saat 10:00’da açıklanacak olan veri izlenecek. Diğer yandan TCMB’nin faiz indirimlerine devam edebileceği beklentileri artmaya devam ediyor. Fed’in ardından hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası’ndan da indirim adımı bekleniyor. TCMB’nin de bu akıma ayak uydurması bekleniyor. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 6.15932 – 6.20197 – 6.25490 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.10078 – 6.07036 – 6.02962 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Altın
Bir yandan Çin kaynaklı korona virüs salgınının küresel bazda ekonomilere negatif etkileri; diğer yandan haftasonu başlayan ve piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşatan petrolde ‘fiyat savaşları’ gelişmesi. Son günlerde yaşanan gelişmeler küresel bazda sert hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Petrolün çökmesinden etkilenen piyasalarda Avrupa borsaları 2008 krizinden beri en sert düşüşünü yaşarken; ABD kanadında da Dow Jones ve S&P aynı şekilde 2008 krizinden itibaren en sert düşüşlerini gerçekleştirdi. Yeni hafta açılışında yukarı yönlü hareketlenen altın fiyatları 1700’lü seviyeleri görmüş ve Aralık 2012’den beri en yüksek seviyelerini test etmişti. Petroldeki çöküşün ilk tepkisinin ardından 1700’lü seviyelerin altına düşen altın fiyatlarında yinede son 7 yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl %18’lik yükselişinin ardından altın fiyatlarında 2020 yılında da değer kazanımları devam ediyor. Merkez Bankaları’nın genişlemeci tavırlar takınması bu yükselişleri destekliyor. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde 1690.25 – 1714.04 – 1753.82 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1657.92 – 1633.77 – 1610.92 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Rusya’nın OPEC+’ın ekstra arz kısma önerisini kabul etmemesi ardından Suudi Arabistan hafta sonu ‘fiyat savaşları’nı başlatmış ve petrol fiyatları yeni hafta ile birlikte çöküş yaşamıştı. Petrol fiyatlarında indirime giden Suudi Arabistan ayrıca gelecek aydan itibaren 10 milyon varil fazladan petrol arzını piyasaya süreceğini belirtmişti. Yaşanan bu gelişmeler ile birlikte yeni haftaya aşağı yönlü büyük gapli hareketler ile başlayan petrolde %30’lara varan değer kayıpları yaşandı. Petroldeki bu sert düşüş küresel piyasalara da yansıdı ve dün ‘kara pazartesi’ yaşandı. Suudi Arabistan fiyat indirimleri konusunda ilk adımı atan ülke oldu. Önümüzdeki günlerde ise Kuveyt, İran, Irak gibi ülkelerinde benzer indirimler yapabileceği bekleniyor. Bu sebeple gelen haber akışları yakından takip edilecek. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde 37.36 – 40.83 – 44.70 seviyeleri direnç noktaları olarak; 31.92 – 29.40 – 26.88 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 34.93 – 39.12 – 42.30 seviyeleri direnç noktaları; 30.20 – 27.12 – 24.21 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Küresel petrol piyasasında başlayan ‘fiyat savaşları’ etkisi ile yeni haftaya aşağı yönlü gapli açılış ile başlayan doğal gaz fiyatlarında açılış sonrasında toparlanma hareketleri görüldü. Dün gevşeme hareketleri ile 1.61 seviyelerini gören doğal gaz fiyatları buradan itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler sergiledi ve 1.85 seviyelerini test etti. Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki çekişmenin ilk etkisini üzerinden atmaya çalışan fiyatlarda piyasalar hafta içerisinde ABD’den gelecek olan doğal gaz stokları verisini takip edecek. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelere sırasıyla 1.876 – 1.985 – 2.110 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.768 – 1.677 – 1.591 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.