GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 09.03.2020
Petrol Piyasasında ‘Fiyat Savaşları’ Başladı
Geçtiğimiz hafta Viyana’da gerçekleşen OPEC+ toplantısında ekstra kesinti kararına karşı çıkan ve geri çeviren Rusya; 1 Nisan’dan itibaren de serbest üretimin başlayabileceğini deklare etmişti. Buna karşılık hafta sonu Suudi Arabistan; Aramco’nun petrol fiyatlarında indirime gitti. Ek olarak Suudi Arabistan’ın gelecek aydan itibaren ise 10 milyon varil fazladan petrol arzını piyasaya sürebileceği belirtildi. Yaşanan agresif fiyat indirimi ve gelişmeler hafta sonu piyasa kapalıyken gerçekleşti ve piyasa açılışında petrol fiyatlarında tarihi fiyatlamalar gerçekleşti. Yaklaşık 10 dolarlık aşağı yönlü gapli sert fiyat hareketi ile yeni haftaya başlayan petrol fiyatlarında %30’a yakın değer kayıpları yaşanıyor. Tüm gelişmeler yakından izleniyor.
EURUSD
Son günlerde toparlanma hareketleri gerçekleştiren EURUSD paritesi geçtiğimiz haftayı yaklaşık olarak %3 değer kazanımı yaşayarak kapattı. Yeni haftaya da yukarı yönlü hafif gapli bir açılış ile başlayan EURUSD paritesinde piyasalar geçtiğimiz hafta Almanya’dan gelen Fabrika Siparişleri verisini takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da Fabrika Siparişleri koronavirüs öncesinde Ocak ayında toparlanma sinyali verdi. Veri Ocak ayında bir önceki aya kıyasla %5.5 ile beş yıldan beri en güçlü artışını gerçekleştirdi. Diğer yandan EURUSD paritesindeki yukarı yönlü hareketlenmeleri destekleyen unsurlardan biri ise FED’in sürpriz faiz indirimi diyebiliriz. FED’in bu kararı ardından Avrupa Merkez Bankası’nın nasıl bir karar alacağı merak edilmeye başlandı. Piyasalardaki beklentiler Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim yoluna gidebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bu sebeple bu hafta toplanacak olan AMB Para Politikası Kurulu’nun kararı faiz indirimi yolunda olabilir. Perşembe günü gerçekleşecek olan bu toplantı sonrasında verilecek karar ile Euro varlıklarında volatilite artacaktır. Gün içerisinde Almanya’dan gelecek olan Sanayi Üretimi verisi takip edilecek. Veri TSİ 10:00’da açıklanacak. EURUDS paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.14979 – 1.16345 – 1.18072 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.13442 – 1.12824 – 1.12032 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz haftayı 6.08 seviyelerinde tamamlayan USDTRY paritesi yeni haftaya yukarı yönlü gapli açılış ile 6.10 seviyelerinde başlangıç yaptı. Son zamanlarda gerek küresel bazda gerek yurtiçinde yaşanan gelişmeler parite üzerinde volatilitenin artmasına neden oldu. İdlib merkezli gelişen jeopolitik gelişmeler sonrası geçtiğimiz hafta Erdoğan ve Putin Moskova’da görüşmüş ve görüşme sonrası İdlib’de ateşkes kararı çıkmıştı. Diğer yandan FED’in sürpriz faiz indirimi pariteyi 6.25 seviyelerinden aşağı çekmiş ve TL üzerindeki baskılar bir miktar azalmıştı. FED’in kararı ardından gözler TCMB’ye çevrildi. TCMB’nin faiz indirimlerine devam edebileceği beklentileri arttı. Geçtiğimiz haftaya 6.25 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi yaklaşık olarak %2.75 oranında aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirerek haftayı 6.08 seviyelerinde kapatmıştı. Fed’in sürpriz kararı bu gevşemenin önemli nedeni arasında sayılabilir. Piyasalar kurun fiyatlamasında jeopolitik gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.15932 – 6.20197 – 6.25490 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.10077 – 6.07036 – 6.02962 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Son zamanlarda küresel bazda yaşanan gelişmeler, jeopolitik riskler, virüs salgını altın fiyatlarında ralli yaşanmasına neden oluyor. Piyasalardaki belirsizlik ve bu belirsizliğin yaşattığı endişeler büyüyor. Giderek büyüyen küresel sağlık krizi yatırımcılarda güvenli liman talepleri oluşmasına neden oluyor. Diğer yandan virüs salgını etkisi ile Fed’in gerçekleştirdiği sürpriz faiz indirimi ise küresel bazda merkez bankalarının genişlemeci politikalar yaşaması beklentilerini artırdı. Bu beklentiler de altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasının diğer önemli nedenleri arasında yerini aldı. Bu gelişmeler ile birlikte yaklaşık olarak son 7 yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşayan ons altında küresel gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. Yeni haftaya 1693 seviyelerinde başlangıç yapan XAUUSD 1700’lerin üzerini gördü. Diğer yandan ABD 30 yıllık faizleri ise ilk kez %1’in altını görerek dikkatleri üzerine çekti. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde 1714.04 – 1753.82 – 1795.52 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1659.89 – 1633.77 – 1610.92 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Petrol fiyatlarında piyasalar tarihi anlar yaşıyor. Geçtiğimiz hafta Rusya’nın OPEC+’ın ekstra kesinti isteğini geri çevirmesi ve 1 Nisan’dan itibaren serbest üretimin başlayabileceğini deklare etmesi petrol fiyatlarında gerginlikler yaşanmasına neden olmuştu. Buna karşılık hafta sonu Suudi Arabistan; petrol fiyatlarında ‘savaş’ başlattı ve fiyatlarda indirime gitti. Ek olarak Suudi Arabistan’ın gelecek aydan itibaren ise 10 milyon varil fazladan petrol arzını piyasaya sürebileceği belirtildi. Yaşanan bu agresif fiyat indirimleri ve ‘fiyat savaşları’ hafta sonu piyasa kapalıyken gerçekleşti ve piyasa açılışında petrol fiyatlarında aşağı yönlü sert ve tarihi gapli açılış gerçekleşti. Petrol fiyatlarının çökmesi ve merkezinde enerji devi olan bir savaşın başlaması ile birlikte Saudi Aramco ilk kez halka arz fiyatının altında işlem gördü. Saudi Aramco’nun hisse değeri Pazar günü Riyad’da %3.9’a kadar düşerek 31.7 riyalde işlem gördü. Yaşanan tüm bu gelişmeler petrol fiyatlarında %30’a varan büyük düşüşler yaşanmasına neden oldu. Yeni haftaya 36 seviyelerinden başlayan brent petrolü teknik olarak incelediğimizde 36.32 – 40.83 – 44.70 seviyeleri direnç noktaları olarak; 31.92 – 29.40 – 26.88 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 30.20 – 34.93 – 39.12 seviyeleri direnç noktaları olarak; 25.81 – 24.21 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
NATGAS
Petrol piyasasında başlayan ve merkezinde enerji devi olan bir ‘fiyat savaşı’nın başlaması doğal gaz fiyatlarına da etki etti. Pazar günü Saudi Aramco’nun hisse değerinde yaşanan büyük düşüş ile birlikte enerji devi olan şirket ilk kez halka arz fiyatının altında işlem gördü. Yaşanan gelişmeler petrol fiyatlarında tarihi anlar yaşanmasına neden olurken, bu gelişmelerden doğal gaz fiyatları da etkilendi. Yeni haftaya aşağı yönlü gapli açılış ile başlayan doğal gaz fiyatlarında yaşanan tüm gelişmeler yakından takip ediliyor. Uzun süredir zaten üzerinde baskı hisseden doğal gaz fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler ile birlikte, son yılların en düşük seviyelerinde fiyatlamalar devam ediyor. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1.677 – 1.768 – 1.876 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.591 ve 1.516 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.