GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 06.03.2020

EURUSD

Hafta içerisinde Euro bölgesinden gelen PMI verileri takip edilmiş ve veriler beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmişti. Gün içerisinde ise sabah saatlerinde ilk olarak Almanya’dan gelecek olan Fabrika Siparişleri verisi takip edilecek. Veri TSİ 10:00’da açıklanacak. Diğer yandan günün ve haftanın en önemli ekonomik verilerinden biri Amerika’dan gelecek. TSİ 16:30’da gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi küresel bazda hareketliliği oldukça artıracaktır. Ek olarak TDİ verisi ile birlikte gelecek olan İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi; Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte değerlendirilip ABD ekonomisi hakkında ipuçları aranacak. Bilindiği gibi Salı günü Fed faiz oranında ‘sürpriz’ şekilde indirim yaptığını açıklamıştı ve bu açıklama EURUSD paritesine destek sağlamıştı. Küresel bazda koronavirüs nedeniyle merkez bankalarından genişlemeci adımlar gelebileceği beklentileri artıyor. Fakat Avrupa Merkez Bankası’nın bunun için alanı bir miktar kısıtlı diyebiliriz. Bu sebeple bölgeden gelen haber akışları yakından takip ediliyor. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.12824 – 1.13442 – 1.14102 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.12103 – 1.11010 – 1.10380 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Dün piyasaların radarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Lideri Putin arasında Moskova’da gerçekleşen görüşme vardı. Görüşme ardından İdlib’de ateşkes ilan edilmesi kararı çıktı. Görüşme ardından basın toplantısında Erdoğan; İdlib’de 06.03.2020 00:01 itibariyle ateşkesin yürürlüğe gireceğini, ardından birlikte kararlaştırılan diğer adımları süratle atacaklarını belirtti. Ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamaları takip edildi. Çavuşoğlu; M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridorun tesis edileceğini, 7 gün içinde esasların kararlaştırılacağını; Türk ve Rus devriyelerinin 15 Mart’ta M4 karayolunun Trumba’dan Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlayacağını belirtti. Karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite arttı. İdlib merkezli jeopolitik gelişmeler TL üzerinde büyük baskılar oluşturmuş ve bu baskılar 6.25 seviyelerinin görülmesine neden olmuştu. Ateşkes sonrası gelecek haber akışları yakından izlenmeye devam edecek. Diğer yandan gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecek. Veri küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde 6.12740 – 6.15858 – 6.22069 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.07036 – 6.02962 – 5.97666 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın

Yatırımcılar dikkatlerini koronavirüse yönelik tedbirlere çevirdi ve küresel bazda yaşanan endişeler altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına neden oldu. Altının 30 günlük volatilitesi bu hafta yaklaşık olarak son 4 yılın en yüksek seviyelerini görmüştü. Koronavirüs nedeniyle Fed’in ‘sürpriz’ faiz indirimi sonrası gözler küresel bazda diğer merkez bankalarına çevrildi. Piyasalarda merkez bankalarının faiz indirim yoluna gidebileceği beklentileri arttı. Kanada ve Avustralya faiz indirim yoluna giderken; İngiltere MB ve TCMB gibi bankalardan da faiz indirimi gelebileceği beklentileri arttı. Diğer yandan gün içerisinde Amerika kanadından gelecek olan ekonomik veriler volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. TSİ 16:30’da gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi ABD ekonomisine dair ipuçlarını verecek. Piyasalar bir yandan virüs salgını nedeniyle küresel büyümeye yönelik endişeler taşırken; diğer yandan gelen ekonomik verileri yakından takip ediyor. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1677.87 – 1689.82 – 1714.04 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1653.95 – 1631.27 – 1610.92 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol

OPEC toplantısı dün Viyana’da başladı. Görüşmeler bugünde devam edecek. Gelen haber akışlarına göre OPEC günlük üretimi 1.5 milyon varil kısma konusunda anlaştı. Görüşmeler bugün de takip edilecek ve gelebilecek olan haber akışları fiyatlar üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Diğer yandan ABD’nin virüs etkileri ile mücadele için 8 milyar dolarlık ek bütçe sağlama konusunda anlaşmaya varması fiyatlar üzerinde baskıları bir miktar azaltan diğer unsurların başında geldi. OPEC kanadından gelen haber akışları ile petrol fiyatlarında ilk etapta toparlanma yaşansa da bu toparlanma uzun vadeye yayılamadı. Bu sebeple gün içerisinde gelebilecek haber akışları yakından takip edilecek. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 50.92 – 53.73 – 55.40 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 48.83 – 46.64 – 43.93 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir. Crude grafiğinde ise 46.51 – 47.65 – 48.57 seviyeleri direnç noktaları olarak; 44.88 – 43.60 – 42.12 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Yeni haftaya 1.68 seviyelerinde başlangıç yapan doğal gaz fiyatlarında piyasalar dün Amerika’dan gelen doğal gaz stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre Amerika’da geçtiğimiz hafta doğal gaz stokları -109B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise verinin -108B civarlarında gelebileceği yönündeydi. Veri ile birlikte doğal gaz fiyatlarında volatilite arttı. Geçtiğimiz yılın son aylarında aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren ve son yılların en düşük seviyelerinde fiyatlamalar yaşayan doğal gaz fiyatlarında küresel bazda üretimin artış göstermesi ana baskılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında korona virüsün küresel bazda emtia fiyatları üzerindeki baskısı doğal gaz fiyatlarında da hissediliyor. Natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.759 – 1.885 – 2.021 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.705 – 1.648 – 1.591 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.