GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 04.03.2020

Fed 50 Baz Puan Faiz İndirdi

ABD Merkez Bankası Fed Mart ayı toplantısı öncesinde sürpriz bir şekilde faiz oranında indirime gittiğini açıkladı. 50 baz puanlık indirime giden banka böylelikle politika faizini 1.75 – 1.50 aralığından 1.00 – 1.25 aralığına çekti. Karar metninde; koronavirüsün ABD ekonomisi için gelişen riskler oluşturduğu vurgulanırken, virüs riskleri nedeniyle faiz indirimine gidildiği belirtildi. Karar ardından Fed Başkanı Powell basın toplantısı düzenledi. Powell; koronavirüsün pek çok ülke ekonomisini etkileyeceğini, ABD ekonomisinin güçlü olmaya devam edeceğini, komitenin risklerin kaydadeğer oranda değiştiğini değerlendirdiğini, ekonomiyi desteklemek için uygun araçları kullanacaklarını belirtti. Ek olarak Powell; önümüzdeki günlerde gelişmeleri yakından izlemeye ve ekonomiyi desteklemek üzere uygun adımları atmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Karar ve açıklamalar ardından küresel piyasalarda sert hareketlenmeler gerçekleşti.

EURUSD

Piyasalar Fed’in gerçekleştirdiği 50 bp faiz indirimi sonrası sert hareketlenmeler gerçekleştirdi. Fed’in kararı sonrası EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler desteklendi. Diğer yandan Euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Şubat ayında Euro bölgesinde manşet enflasyon %1.2 seviyesine geriledi. Bu gerilemeye neden olarak ise koronavirüs sebebiyle bazı fabrikaların kapanması ve petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki sert düşüş hareketleri gösterilebilir. Gelen veri ile birlikte koronavirüsün ekonomiler üzerindeki etkisi tekrar gündeme geldi. Gelen veri ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek adına ilave teşvikler uygulayabileceği yönündeki beklentiler bir miktar daha arttı. Diğer yandan AMB Başkanı Lagarde; hafta başında gerçekleştirdiği konuşmasında uygun ve hedefli tepki verileceği taahhüdünde bulunmuştu. Ek olarak yine bölgeden gelen İşsizlik Oranı verisi Ocak ayında beklentiler dahilinde %7.4 olarak gerçekleşti. Piyasalar gün içerisinde bölgeden gelecek olan PMI verilerini takip edecekler. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.12144 – 1.12824 – 1.13442 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.10992 – 1.10380 – 1.09518 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verisini yayımladı. Buna göre Türkiye’de enflasyon Şubat ayında aylık bazda %0.35 oranında; yıllık bazda ise %12.37 oranında gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise sırasıyla verilerin %0.65 ve %12.70 oranında gelebileceği yönündeydi. Veri ile  birlikte TL varlıklarında volatilite arttı. Diğer yandan Fed’in sürpriz şekilde gerçekleştirdiği 50 bp faiz indirimi paritede gevşemeyi destekledi. Haftaya 6.25 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi Fed kararı ile birlikte 6.03 seviyelerini gördü. Özellikle geçtiğimiz hafta İdlib merkezli jeopolitik gelişmelerin yoğunluk kazanması TL üzerinde büyük baskı oluşturmuş ve bu baskılar paritede yukarı yönlü hareketlenmelerin gerçekleşmesine neden olmuştu. Fed’in faiz indirim kararı sonrası gözler TCMB’ye çevrildi.  Piyasalar gün içerisinde ABD’den gelecek olan ADP Tarım Dışı İstihdam verisini takip edecek. Veri TSİ 16:15’te açıklanacak. Tüm bunlar ışığında pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.12597 – 6.15858 – 6.22069 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.07036 – 6.02962 – 5.97666 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın

Altın fiyatları Fed’in gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında oldukça fazla hareketlenmeler yaşadı. Karar öncesi 1606 seviyelerinde fiyatlanan XAUUSD, karar ile birlikte sert yukarı yönlü hareketlendi ve an itibari ile 1641 seviyelerinde fiyatlanmalar gerçekleştiriyor. Karar sonrası Powell yaptığı açıklamada; önümüzdeki günlerde gelişmeleri yakından izlemeye ve uygun adımları atmaya devam edeceklerini belirtti.  Gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan ADP tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Cuma günü gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisinin öncüsü sayılabilecek bu veri TSİ 16:15’te açıklanacak. Veri ile birlikte küresel bazda volatilite artış gösterebilir. Altının 2020 performansına baktığımızda geçtiğimiz haftada %11 seviyelerinde değer kazanımı yaşadığı görülüyor. Büyük resimde virüs salgını konusu yakından takip ediliyor. Bu konuda gelebilecek olan haber akışları volatilitede artışın yaşanmasına neden olacaktır. XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1653.95 – 1673.09 – 1689.82 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1631.27 – 1610.92 – 1584.27 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol

Petrol fiyatlarında korona virüs baskısı devam ediyor. Bu baskılar ile geçtiğimiz günlerde son 3 yılın en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiren petrolde bir miktar toparlanma eğilimleri yaşanıyor. Son olarak G-7 ülkelerinin virüse karşı destek taahhüdü petrol fiyatları üzerindeki baskıların bir miktar azalmasına neden oldu. Diğer yandan haftanın önemli gelişmelerinden biri ise OPEC ve ortaklarının bu hafta gerçekleştireceği toplantı. Viyana’da gerçekleşecek olan bu toplantı sonrasında ek arz kısma anlaşmasının yapılıp yapılmayacağı merakla bekleniyor. Üretim kısıntısına gidileceğine yönelik beklentiler petrol fiyatlarında toparlanma hareketlerinin yaşanmasına neden oluyor. Bu sebeple buradan gelecek açıklamalar yakından takip edilecek. Diğer yandan gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan Ham Petrol Stokları takip edilecek. Veri TSİ 18:30’da açıklanacak. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 53.73 – 55.40 – 57.20 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 50.92 – 48.83 – 46.64 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir. Crude grafiğinde ise 48.57 – 49.26 – 50.46 seviyeleri direnç noktaları olarak; 47.65 – 46.51 – 45.56 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Yeni haftaya 1.68 seviyelerinde başlangıç yapan doğal gaz fiyatlarında kademeli yükselişler gerçekleşiyor. Korona virüs nedeniyle emtia ürünlerinin üzerinde büyük baskı oluşurken, bu baskından doğal gaz fiyatları da nasibini alıyor. Diğer yandan küresel bazda doğal gaz üretimlerinin diğer yıllara nazaran büyük yükselişi fiyatlamalar üzerindeki en büyük kamburlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yarın Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları takip edilecek. Gelecek olan veri ile birlikte volatilite bir miktar arrtacaktır. Yükselişlerin devamında ilk olarak 1.835 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Bu seviyenin geçilmesi ile birlikte sırasıyla 1.885 – 2.021 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise karşımıza 1.759 seviyesi destek noktası olarak çıkıyor. Bu seviyenin geçilmesi ile birlikte sırasıyla 1.701 – 1.642 seviyeleri diğer destek noktaları olarak takip edilebilir.