GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 03.03.2020

EURUSD

Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yaptığı açıklamalar ardından Fed’in faiz indirimine gidebileceği beklentileri oldukça arttı. Bu sebeple yaşanan sert piyasa fiyatlaması EURUSD paritesine destek sağladı. Bu destek ile birlikte yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren parite 2020 yılının en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Gün içerisinde piyasalar Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisini takip edecek. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi %2 ve %2’nin bir miktar altı olarak kalıyor. Bölge ekonomisinin bu hedefe ne kadar yaklaşıp yaklaşmadığı merakla takip edilecek. Veri TSİ 13:00’da açıklanacak. Açıklama ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. Diğer yandan Almanya Maliye Bakanı borç freninde değişiklik ile ilgili açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın borç freninde değişikliğe gidebileceği beklentileri oluşmuştu. Yapılan açıklamada daha fazla harcamanın önünü açabilmek için ‘bor freni’ olarak adlanan borçlanma kurallarında değişikliğe gitmeye gerek olmadığı, koronavirüse karşı yeterli esnekliğe sahip olunduğu belirtildi. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.11849 – 1.12385 – 1.12979 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10957 – 1.10130 – 1.09559 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

İmalat sanayi en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketinin bu yılın Şubat ayına dair sonuçları açıklandı. Buna göre ISO Türkiye İmalat PMI Şubat ayında 52.4 seviyesine yükseldi. 50.0 seviyesinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ediyor. Bu sebeple üst üste ikinci ayda da veri 50.0 seviyesinin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Diğer yandan gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan enflasyon verisi merakla bekleniyor. Saat 10:00’da açıklanacak olan veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Piyasalardaki beklentiler Şubat ayında enflasyonun yıllık bazda %12.70 seviyelerinde geleceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Beklentilerin altında gelebilecek olan bir veri TL üzerindeki baskıları bir miktar azaltabilir. Diğer yandan Fed kanadından gelen faiz indirimine hazır olunduğu sinyalleri gelişmekte olan para birimlerini destekledi. Açıklamalar ardından Fed’in Mart ayında 50bp faiz indirim yoluna gidebileceği beklentileri oldukça arttı. Böylelikle Fed’den de destek bulan USDTRY paritesinde bir miktar gevşeme hareketleri yaşandı. Ek olarak İdlib merkezli jeopolitik gelişmeler önemini korumaya devam ediyor. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 6.19868 – 6.25517 – 6.30716 seviyeleri direnç noktaları olarak; 6.15799 – 6.10468 – 6.06294 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Altın

Altın fiyatlarında Cuma günü görünen sert satış dalgasının ardından yeni haftada fiyatlarda bir miktar kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Bu satışın nedeni olarak yatırımcıların diğer piyasalardaki kayıplarını kapamak amacıyla gerçekleştirdiği satışlar olarak gösterilebilir. Küresel bazda baktığımızda korona virüs salgını gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Virüsün başka ülkelerde ilk vakalarının çıkmaya devam etmesi ve can kayıplarının Çin dışında ki ülkelerde de gerçekleşmesi endişelerin sürmesine neden oluyor. Haftaya genel bir bakış açısı ile baktığımızda Cuma günü Amerika’dan gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi en dikkat çeken ekonomik verilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Açıklanacak olan bu veri ile birlikte FED’in atabileceği adımlar hakkında ipuçları daha da artabilir. Diğer yandan OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) koronavirüs nedeniyle bu yıl için küresel büyüme tahminini %2.9 seviyesinden %2.4 seviyesine düşürdü. Bu seviye ise 2009 yılından itibaren en düşük seviye olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1610.92 – 1631.27 – 1656.86 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1584.27 – 1561.87 – 1535.43 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol

Petrol fiyatlarında geçtiğimiz hafta yaşanan %16’lık düşüş sonrası bu hafta gözler Viyana’da gerçekleşecek olan OPEC ve ortaklarının gerçekleştireceği toplantıya çevrildi. OPEC içerisinde halen üretim kısıntısı konusunda fikir ayrılıkları mevcut. Suudi Arabistan bunu isterken; Rusya kanadı bir miktar temkinli. Fakat Rusya Devlet Başkanı Putin, hafta sonu petrol piyasasına destek konusunda işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Toplantı 5-6 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Bu sebeple hafta içerisinde gelebilecek olan haber akışları volatiliteyi oldukça artırabilir. Diğer yandan korona virüs konusunda gelen haber akışları endişeleri sürdürmeye devam ediyor. Virüs salgınının yeni ülkelerde çıkmaya devam etmesi ve can kayıplarının Çin dışındaki ülkelerde yaşanması fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Büyük resimde piyasalar virüs konusunda gelecek haber akışlarını takip etmeye devam ediyor. Hafta içerisinde ise OPEC konusu oldukça önem arz ediyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 53.73 – 55.40 – 57.20 seviyeleri direnç noktaları olarak; 52.61 – 50.92 – 48.83 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 48.45 – 49.26 – 50.46 seviyeleri direnç noktaları olarak; 47.65 – 46.84 – 45.56 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Yeni haftaya 1.69 seviyelerinde başlangıç yapan doğal gaz fiyatlarında kararsız fiyatlamalar devam ediyor. İki hafta önce kritik 2.00 seviyesinin üzerini gören doğal gaz burada uzun süre tutunamadı ve aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Piyasalar hafta içerisinde Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stoklarını takip edecek. Bununla birlikte korona virüsün küresel bazda emtia ürünlerine baskısı devam ediyor. Bu baskılara ABD başta olmak üzere artan doğal gaz üretimleri de etki ediyor. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk olarak karşımıza 1.807 seviyesi direnç noktası olarak çıkıyor. Bu seviyenin geçilmesi ile birlikte sırasıyla 1.888 – 2.019 seviyeleri diğer direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise ilk olarak 1.757 seviyesi karşımıza destek noktası olarak çıkıyor. Bu seviye kırıldığı taktirde sırasıyla 1.719 – 1.642 seviyeleri diğer destek noktaları olarak test edilebilir.