GÜNLÜK FOREX BÜLTEN 02.03.2020
Fed Başkanı Powell Koronavirüs İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
Son zamanlarda küresel bazda endişeleri oldukça artıran korona virüs piyasaları etkilemeye devam ediyor. Virüsün yeni ülkelerde ilk vakalarının çıkması ve Çin dışında can kayıplarının artması endişeleri artırıyor. FED Başkanı Powell’da bu konunda açıklamalarda bulundu. Powell; koronavirüsün ABD ekonomisi için risk oluşturduğunu, ekonomiyi desteklemek için gerekirse uygun araçları kullanacaklarını belirtti. Powell bu açıklaması ile birlikte faiz indirimine hazır olunduğunun sinyalini verdi.
EURUSD
Gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketlenmeler ile birlikte geçtiğimiz haftanın başlarında 1.07 seviyelerini gören EURUSD paritesinde bu seviyelerden itibaren toparlanma hareketleri gerçekleşiyor. Bu toparlanma hareketleri ile birlikte kendisini 1.10 seviyelerine atan EURUSD paritesinde yaklaşık olarak son 1 ayın en iyi seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleşiyor. Piyasalar gün içerisinde Almanya’dan ve Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini takip edecek. Sırasıyla TSİ 11:55 ve 12:00’da açıklanacak olan veriler ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. Diğer yandan Amerika kanadından gelecek olan PMI verileri ise takip edilecek diğer ekonomik veriler olarak karşımıza çıkıyor. ABD’den veriler 17:45 ve 18:00’da gelecek. Küresel bazda yaşanan koronavirüs salgını gözleri merkez bankalarına çevirdi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard virüs salgınının daha da ilerlemesi durumunda Fed’in faiz indirimine gitmesinin olası olabileceği açıklamalarında bulundu. Bu gelişmelerde EURUSD paritesinde toparlanma hareketlerini destekledi. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10957 – 1.11738 – 1.12385 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10130 – 1.09559 – 1.09075 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Son zamanlarda İdlib merkezli jeopolitik gelişmelerin artması ve bölgeden gelen haber akışları TL üzerinde yoğun bir baskı oluşturuyor. Oluşan bu baskı ile birlikte USDTRY paritesinde yukarı yönlü sert hareketlenmeler gerçekleşiyor. Bu hareketler ile birlikte 6.25 seviyelerini gören paritede bölgeden gelecek olan haber akışları yakından izleniyor. Diğer yandan Çin kaynaklı korona virüs salgını gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde bir başka baskı oluşmasına neden oluyor. Tüm bunların üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesi USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeleri destekleyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Piyasalar gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan büyüme verisini takip edecek. TSİ 10:00’da gelecek olan veri ile birlikte paritede volatilite artacaktır. Son ayların en yüksek seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiren USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmeler sırasıyla 6.25517 – 6.30716 – 6.38566 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 6.19868 – 6.16422 – 6.09679 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Küresel çapta artan korona virüs endişeleri ile geçtiğimiz günlerde 7 yılın zirvelerinde fiyatlamalar gerçekleştiren altın, bu seviyelerden itibaren aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve geçtiğimiz hafta 1562 seviyelerini görerek son 2 haftanın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar yaşadı. Böylelikle altın üçüncü aya taşıdığı kazancının bir kısmını geri verdi. Diğer yandan küresel çapta hisse senetlerindeki sert düşüşlerde altın satışları teminat tamamlama(margin call) çağrılarını karşılayabilmek için kullanılabilir. Buda altında zaman zaman aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olabilir. Piyasalar gün içerisinde Amerika’dan gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. TSİ 18:00’da gelecek olan ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi verisi küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. Diğer yandan küresel bazda yaşanan virüs salgını konusunda gelebilecek haber akışları yakından takip edilmeye devam ediyor. Artan endişeler altına kaçışları zaman zaman tetikliyor. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde 1613.55 – 1625.32 – 1656.86 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1592.83 – 1561.87 – 1535.43 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
Petrol
Geçtiğimiz hafta artan korona virüs endişeleri ile birlikte aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatları yaklaşık olarak son 3 yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Piyasalar şuan ana gündem maddesi olarak Çin kaynaklı korona virüs konusunu takip ediyor. Bu konuda gelen haber akışları fiyatları sert etkileyebiliyor. Diğer yandan OPEC kanadından gelecek olan haber akışları izleniyor. OPEC ve müttefikleri bu hafta Viyana’da biraraya gelecek ve yeni bir ek arz kısma kararının çıkıp çıkmayacağı takip edilecek. Fakat grup kendi içerisinde fikir ayrılıkları yaşıyor. Suudi Arabistan üretim kısıntısı konusunda oldukça istekli olurken, Rusya daha temkinli bir duruş sergiliyor. Bu sebeple 5-6 Mart tarihlerinde Viyana’da gerçekleşecek toplantı sonrasında gelecek haber akışları volatiliteyi oldukça etkileyecektir. Diğer yandan ABD kanadında petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes haftalık veriler yayınladı. Bu verilere göre ABD’deki petrol sondaj kule sayısı 28 Şubat’ta son bulan haftada bir önceki haftaya nazaran 1 adet azaldı ve 678 seviyesine düştü. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 52.61 – 53.73 – 55.40 seviyeleri direnç noktaları olarak; 50.92 – 48.83 – 46.25 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude grafiğinde ise 46.84 – 47.73 – 48.45 seviyeleri direnç noktaları; 45.56 – 44.80 – 43.73 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Geçtiğimiz hafta aşağı yönlü hareketlenmeler ile birlikte 1.64 seviyelerini test eden doğal gaz fiyatları haftayı 1.69 seviyelerinde kapatmıştı. Yeni haftaya da bu seviyelerin yakınlarında başlangıç yapan fiyatlarda bir miktar toparlanma hareketleri yaşandı. Piyasalar küresel bazda gelişmeleri yakından takip ederken, ABD başta olmak üzere ülkelerin doğal gaz üretimleri de yakından izleniyor. Büyük resimde baktığımızda son aylarda doğal gaz üretimlerinin oldukça artması fiyatlar üzerinde baskı oluşturan unsurların başında geliyor. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.757 – 1.807 – 1.883 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.719 – 1.669 – 1.615 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.