GÜNLÜK FOREX BÜLTEN

Çin Ekonomisi Toparlanıyor

Piyasalar yeni haftaya Çin kanadından gelen ekonomik verileri takip ederek başladı. Gelen verilere göre Çin ekonomisi, Mayıs ayında sanayi üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %4.4 yükseldi. Veri ile birlikte Çin ekonomisinin koronavirüs pandemisinden kaynaklanan çöküşten çıkmaya devam ettiğine işaret etti. Diğer yandan Perakende Satışlar ise %2.3 azalma beklentisine karşılık %2.8 geriledi.

 

EURUSD

Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi 1.14 seviyelerini görmüş ama buralarda uzun süre tutunamamıştı. Özellikle geçtiğimiz hafta Fed’in faiz kararı ve Jerome Powell’ın açıklamaları ile 2022 yılına kadar Fed’in faiz oranlarında değişikliğe gitmeyebileceği beklentileri oluşmuş ve dolar neredeyse tüm büyük para birimleri karşısında değer kaybı yaşamıştı. Bu değer kaybından destek bulan EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Yeni haftaya 1.1239 seviyelerinde başlangıç yapan pariteyi haftanın ilk işlem gününde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Ekonomik takvime baktığımızda gün içerisinde piyasaları sert etkileyebilecek ekonomik veriler yok diyebiliriz. Piyasalar küresel bazda yaşanabilecek gelişmeleri yakından takip edecek. Diğer yandan 12:00’da Euro bölgesinden gelecek olan Ticaret Dengesi verisi Euro varlıkları üzerinde volatilitenin bir miktar artmasına neden olabilir. Haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.13205 – 1.14140 – 1.15050 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.12375 – 1.11884 – 1.11064 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte yaklaşık olarak 3 hafta sonra 6.85 seviyelerini gören USDTRY paritesi, yeni haftaya 6.81 seviyelerinde başlangıç yaptı. Genel olarak büyük resme baktığımızda TL kanadında piyasalar swap görüşmeleri konusunda gelebilecek olan haber akışlarını takip ediyor. Geçtiğimiz haftalarda gelen haber akışları ile birlikte diğer ülkeler ile görüşmelerin devam ettiği belirtilmişti. Swap anlaşması beklentileri ve bu konuda gelebilecek iyimser haber akışları TL varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına ve TL’de değer kazanımları yaşanmasına neden olabilir. Bu haber akışları ile USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanabilir. Diğer yandan gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan Bütçe Dengesi ekonomik verisi takip edilecek. Veri TSİ 11:00’da açıklanacak. TSİ 15:30’da ise ABD’den gelecek olan New York Empires İmalat Endeksi verisi izlenecek. Veriler ile paritede hareketlilik bir miktar artabilir. USDTRY grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.85001 – 6.88778 – 6.92106 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.80358 – 6.75099 – 6.70024 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve yaklaşık olarak %4 oranında değer kazanımları yaşadı. Fed’in 2022 yılına kadar faiz oranlarında değişikliğe gitmeyebileceği beklentileri; güvercin Fed, dolarda değer kayıpları ve küresel bazda koronavirüs pandemisinin ikinci dalgasının yaşanabileceği endişeleri altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeleri destekledi. Bu hareketlenmeler ile birlikte 1745 seviyelerini test eden altın fiyatları yaklaşık olarak Haziran ayının en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşadı. Piyasalar gün içerisinde TSİ 15:30’da Amerika’dan gelecek olan New York Empire State İmalat Endeksi verisi takip edilecek. Diğer yandan küresel bazda yaşanabilecek gelişmeler fiyatlar üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1747.21 – 1766.07 – 1797.13 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1720.73 – 1706.28 – 1690.16 seviyeleri destek noktaları olarak teste edilebilir.

Petrol

OPEC ve koalisyonu Nisan ayında biraraya gelmiş ve arz kısma konusunda anlaşma sağlamıştı. Bu anlaşma Mayıs ayında uygulamaya geçmiş ve koronavirüs pandemisi yasaklarının kalkması küresel petrol taleplerini de artırınca petrol fiyatlarında toparlanma hareketleri yaşanmıştı. Suudi Arabistan arz kısma anlaşmasına ek olarak ekstra gönüllü şekilde arz kısma yoluna gitmişti ve geçtiğimiz günlerde bunu durduracağını belirtmişti. Bu haber akışları petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmuş ve aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. Diğer yandan ABD’de giderek artan kaya petrolü üretim piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Kaya petrolüne karşılık piyasadaki arz fazlalığını dengelemek için son yıllarda koalisyon ek çabalar sergiliyor ve bu çabalar petrol fiyatlarında hareketliliği artırıyor. Diğer yandan koronavirüs pandemisinde ikinci dalga endişeleri diğer baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın ilk işlem gününe 38.21 seviyelerinde başlangıç yapan Bretn petrol grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmeler sırasıyla 38.62 – 39.72 – 41.31 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 36.75 – 34.52 – 32.91 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

NATGAS

Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen doğal gaz fiyatları yeni haftaya 1.75 seviyelerinde başlangıç yaptı. Küresel bazda genel olarak baktığımızda doğal gaz piyasasında üretim konusunda arz fazlalığı endişeleri var diyebiliriz. Her ne kadar tüketim miktarı artış gösterse de üretimin tüketimden hızlı yükselme ihtimali fiyatlar üzerinde zaman zaman baskı kuruyor. Bununla birlikte küresel bazda gelişmeler yakından takip ediliyor. Piyasalar hafta içerisinde Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları verisini izleyecek. Yeni haftanın ilk işlem gününde Natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.761 – 1.857 – 1.977 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.670 – 1.598 – 1.547 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.