GÜNLÜK FOREX BÜLTEN

ABD Hazine Bakanı Mnuchin: Ekonomiyi Yeniden Durduramayız

Amerika Hazine Bakanı Steven Mnuchin, katıldığı bir televizyon programında ekonomiye dair üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde bir toparlanmanın öngörüldüğünü belirtti. İkinci dalga endişelerinin son günlerde artması üzerine Mnuchin; ekonomiyi yeniden durdurmayacaklarını; ekonomiyi durdurmanın daha fazla zarara neden olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

 

EURUSD

Hafta ortasında Fed kararı ve Powell’ın açıklamaları ile değer kaybı yaşayan doların desteği ile yukarı yönlü sert hareketler yaşayan EURUSD paritesi dalgalı bir seyir izliyor. Piyasalar dün Amerika’dan gelen ekonomik verileri takip etti. Buna göre ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.54 milyona indi. Önceki haftaki seviye ise 1.9 milyon idi. Koronavirüs tedbirlerinin kaldırılması sonrasında işletmelerin yeniden açılmaları ile birlikte işsizlik maaşı başvuruları böylelikle kademeli düşüşünü sürdürmüş oldu. Diğer yandan yine ABD’den gelen ÜFE verisi izlendi. Gelen veriye göre ABD’de üretici fiyat endeksi Mayıs ayında aylık bazda %0.4 artış gerçekleştirirken; %0.1 olan beklentilerin üzerinde gelmiş oldu. Veriler dolarda bir miktar toparlanma hareketlerinin yaşanmasına neden oldu. Haziran ayı itibariyle %2.75 seviyelerinde değer kazanımları yaşayan EURUSD paritesinde piyasalar gün içerisinde Euro bölgesinden gelecek olan Sanayi Üretimi verisini takip edecek. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. Son günlerde yaklaşık olarak son 3 ayın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiren EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.13165 – 1.14140 – 1.15050 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.12540 – 1.11917 – 1.11041 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Haftanın ortasında Fed’in verdiği faiz kararı ve Fed Başkanı Powel’ın açıklamaları ile küresel bazda değer kaybı yaşayan dolar ile birlikte 6.76 seviyelerine gevşeyen USDTRY paritesi bu seviyeden itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Piyasalar dün Amerika’dan gelen ekonomik verileri takip ederken, gelen veriler beklentileri karşıladı. Veriler ile birlikte dolarda küresel bazda toparlanma eğilimleri görüldü. Bu hareketlenmeler ile birlikte 6.85 seviyelerini gören parite Haziran ayının en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Diğer yandan dün TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Rapora göre; Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri geçtiğimiz hafta 1 milyar 193 milyon dolar arttı ve 92 milyar 220 milyon dolara yükselmiş oldu. Piyasalar gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi ekonomik verilerini takip edecek. Veriler 10:00’da açıklanacak. Diğer yandan piyasaların gündeminde swap görüşmeleri halen önemli bir yer olarak kalmaya devam ediyor. Bu konuda gelebilecek haber akışları hareketliliği artırabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 6.85001 – 6.88778 – 6.92106 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.80358 – 6.75099 – 6.70024 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın

Fed’in faiz kararı ve Powell’ın açıklamaları öncesi Çarşamba akşamı 1714 seviyelerinde fiyatlamalar yaşayan altın; Fed’in noktasal grafiğine göre faizin 2022 yılına kadar sabit kalmasının öngörülmesi ile birlikte değer kaybı yaşayan dolardan destek alarak yukarı yönlü sert hareketlenmeler yaşamıştı. Dün karar sonrası dalgalı bir seyir izleyen altın fiyatlarında piyasalar Amerika’dan gelen ekonomik verileri takip etti. Altının 2020 yılı performansına baktığımızda %14 oranında değer kazanımları yaşadığı görülüyor. Halen güvercin Fed’in devamı ve ABD’nin bazı eyaletlerinde koronavirüs salgınının tekrar ortaya çıktığına ilişkin işaretler altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri tetikledi. Piyasalar küresel bazda gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Altın fiyatları Haziran ayının en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalarına devam ediyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında sırasıyla 1747.21 – 1766.07 – 1797.13 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1720.73 – 1706.28 – 1691.54 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol

Petrol fiyatları, Amerika’da ham petrol stoklarında yaşanan beklenmedik artış ile birlikte, stokların rekor seviyeye yükselmesinin aşırı arz konusunun tekrar gündeme gelebileceği endişeleri ile birlikte aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Diğer yandan Fed’in Amerika ekonomisinin toparlanması için uzun bir yola ihtiyacı olduğu yönündeki açıklamaları fiyatları baskılayan bir başka unsur olarak karşımıza çıktı. Çarşamba günü Amerika’dan gelen ticari ham petrol stokları bir önceki haftaya nazaran 5.7 milyon varil arttı. Piyasalardaki beklentiler ise verinin aksine stokların 1.7 milyon varil azalacağı yönündeydi. Diğer yandan haftanın başında Suudi Arabistan’ın arz kısıntılarına ek olarak ekstra gönüllü olarak yaptığı kısıntıları artık yapmayacağını açıklaması fiyatlardaki aşağı yönlü hareketi başlatan unsurlardan biri olmuştu. Tüm bunlar ışığında Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 38.62 – 39.72 – 41.31 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 36.75 – 34.52 – 32.91 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir. Crude grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 36.39 – 37.95 – 40.34 seviyeleri direnç noktaları olarak; 34.28 – 32.42 – 31.18 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS

Hafta içerisinde dalgalı bir seyir izleyen doğal gaz fiyatlarında piyasalar dün Amerika’dan gelen doğal gaz stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre Amerika’da doğal gaz stokları geçtiğimiz hafta önceki haftaya nazaran 93B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler de verinin 93B düzeylerinde gelebileceği yönündeydi. Veri ile birlikte doğal gaz fiyatlarında volatilite arttı. Küresel bazda piyasalar arz konusunda yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu konuda gelebilecek haber akışları hareketliliği artırabilir. Natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.857 – 1.977 – 2.066 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.756 – 1.689 – 1.593 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.